Temel Partiküller (elementary particles)


Temel Partiküller
Yukarı (kuark,  antikuark), Aşağı (kuark, antikuark), Tılsım (kuark, antikuark), Garip (kuark, antikuark), Üst (kuark, antikuark), Alt (kuark, antikuark) 
Gluino, Gravitino, Photino, Wino, Zino
Diğer Süpereşler


Kuantum mekaniğinde spin statistik teoremi, bir partikülün uyduğu partikül statistiğiyle ilişkilidir. Bir partikülün spini onun aslını yansıtır. Tüm partiküller ya tam spine, veya yarım-tam (yani, 1/2, 3/2, 5/2, .. gibi) spine sahiptir. Spin statistik teoremine göre:
·         Özdeş tam-spinli partiküllerin bulunduğu bir sistemin dalga fonksiyonu, herhangi iki partikülün konumlarının değiştokuş olması halinde aynı değere sahiptir; bu tür dalga fonksiyonları simetrik partiküllere bozonlar denir.
·         Özdeş yarım-tam-spinli partiküllerin bulunduğu bir sistemin dalga fonksiyonunun, iki partikül değiştokuş olduğunda işareti değişir; bu tür dalga fonksiyonları antisimetrik partiküllere fermiyonlar denir.

Diğer bir deyişle, herhangi bir atomaltı partikül, 3-boyutlu uzayda kuantum mekaniğine uyan bir partikül gibi bir bozondur (tam sayı spin) veya bir fermiyondur (yarım-tam sayı).

Temel partiküller (partiküller), bilinen hiçbir alt yapısı olmayan partiküllerdir. Bu partiküller evreni oluşturan maddelerin temel yapıtaşıdır. Standart Model'de kuarklar, leptonlar ve ayar (geyç) bozonları temel taneciklerdir.

Tarihsel olarak, hadronlar (proton ve nötron gibi baryonlar ve mezonlar) ve hatta bütün bir atom dahi temel tanecik olarak kabul ediliyordu. Temel tanecikler kuramındaki merkezi fikir, elektromagnetik radyasyonu ve onun beraberinde getirdiği kuantum mekaniğinin anlaşılmasında devrim yaratan kuanta'dır. Matematiksel anlamda temel tanecikler nokta partikül olarak kabul edilir, buna rağmen sicim kuramı gibi bazı fizik kuramları fiziksel bir boyut önermektedir.

Temel Partiküllerin Standart Modeli + Gravite bilgi grafiği; temel partiküller, kütleleri, yükleri ve spinler gösterilmiştir

Atomaltı partiküller, atomdan daha küçük olan partiküller olarak tanımlanır; bu partikülleri ve etkileşimlerini partikül fiziği ve nükleer fizik inceler. Atomaltı partiküller iki tiptir:
·         Temel partiküller
·         Bileşik (kompozit) partiküller

Partiküller ve kuvvetler birleşerek kompozit partiküller ve birleşik kuvvetleri oluştururlar.

Temel partiküllerin sınıflandırılması ve temel partiküller ve bileşik partiküllerin içerdiği partikül türleri


Temel partiküller, bileşik partiküller ve kuvvetler

Bileşik atomaltı partiküller (protonlar veya çekirdeklerde olduğu gibi), iki veya daha fazla temel partikülün bağlı halleridir. Örneğin, bir proton iki yukarı kuark ve bir aşağı kuarktan oluşurken, helyum-4 çekirdeği iki proton ve iki nötron içerir. Nötronda iki aşağı kuark ve bir yukarı kuark bulunur. Bileşik partiküller tüm hadronları kapsar; bunlar baryonlar (protonlar ve nötronlar gibi) ve mezonlardır (pionlar ve kaonlar gibi).

Bütün temel tanecikler spinlerine bağlı olarak bozon veya fermiyondurlar. Spin-istatistik teoremifermiyonları bozonlardan ayıran kuantum istatistiklerini belirler. Bu metodolojiye göre: madde ile ilişkilendirilen partiküller fermiyondur. Bunlar yarım tam sayı spine sahiptirler ve on iki çeşniye ayrılırlar. Temel kuvvetlerle ilişkilendirilen partiküller bozondur.


13 Ekim 2019


GERİ (astrofizik)
GERİ (evren, evrendeki dünya)
GERİ (partikül fiziği)