Foton (photon)


Sembol
g
Antipartikül
 ͞g  
Bileşimi
elementer partikül
Ortalama ömür
kararlı
Statistik
Bose–Einstein
Elektrik yükü
0
<1×10−35 e
Etkileşim
elektromagnetik, zayıf, gravite
Spin
1
Teori
Albert Einstein (1905)
Parite
-1
Kütle
0
< 1×10−18 eV/c2 
C parite
-1


Foton, fizik biliminde elektromagnetik alanın kuantumu, ışığın temel ‘birimi’ ve tüm elektromagnetik ışınların kalıbı olan temel partiküldür. Foton ayrıca elektromagnetik kuvvetin kuvvet taşıyıcısıdır. Bu kuvvetin etkileri hem mikroskopik ölçülerde, hem de makroskopik ölçülerde kolaylıkla gözlemlenebilir. Çünkü foton herhangi bir durağan kütleye sahip değildir ve bu durum uzak mesafelerde etkileşimlere izin verir.

Diğer bütün temel partiküller gibi foton da kuantum mekaniği ile yönetilir ve dalga partikül ikiliği gösterir. Bu durum fotonun hem dalga hem de partikül özelliği taşıdığını gösterir. Örneğin, herhangi bir foton bir mercek tarafından kırılıma uğrayabilir (dalga girişimi özelliği) ve ayrıca sayısal kütlesi ölçüldüğünde partikül gibi davranabilir.

Fotonun modern kuramı Albert Einstein tarafından açıklanmıştır. Einstein'ın buna ihtiyaç duyma nedeni yaptığı gözlemlerin klasik ışığın dalga modeli ile tam olarak açıklanamamasıdır.

Foton nedir? sorusuna cevap ararken, birçok değişik perspektiften bakan cevaba gerek vardır. En bariz özelliklerini şöyle sayabiliriz:
·         durgun kütlesi sıfırdır,
·         ışık hızıyla gider,
·         etkileşimlere parçacık olarak girebilir ancak dalga olarak yayılır,
·         E = h x f, p = h/ve E = pc bağıntılarına uyar (E: enerji miktarı, h = 6.6 x 10-34 Js, Planck sabiti, f: frekans),
·         kütlesi sıfır olduğu halde, diğer partiküller gibi kütle çekiminden bile etkilenir.

(a) Bir fotonun olası 4-vektör dalgası. Feynman diyagramları; (b) bir elektron (e) ve bir pozitron (e) çiftinden, kuark-antiquark çifti olan bir foton üretimi ve antiquarktan bir gluon yayılımı, (c) sanal bir fotonun çıkışıyla iki elektron arasında saçılma. (d) Einstein teorisini kanıtlayan fotoelektrik etkisi Comptons deneyi


https://en.wikipedia.org/wiki/Photon

23 Kasım 2019


GERİ (partikül fiziği)
GERİ (temel partiküller)
GERİ (bozonlar)