X17 Partikül (X17 particle)


Sembol
X17
Antipartikül

Bileşimi
elementer partikül
Teori
2015
Statü
varsayımsal
Ortalama ömür
10−14 s
Etkileşim
beşinci kuvvet
Kütle
16.70 ± 0.35 MeV


Elektrik yükü
e

X17 partikülü, Attila Krasznahorkay ve meslektaşları tarafından belirli anormal ölçüm sonuçlarını açıklamak için önerilen varsayımsal bir atomaltı partiküldür. Partikülün, berilyum-8 atomlarının nükleer geçişi sırasında üretilen partiküllerin yörünge yollarında kararlı helyum atomlarında gözlenen geniş açıları açıkladığı ileri sürülmüştür. X17 partikülünün, muhtemelen karanlık maddeyle bağlantılı bir beşinci kuvvet için kuvvet taşıyıcı olduğu tahmin edilmektedir; 17 MeV'ye yakın bir kütleye sahip bir protofobik (yani, protonları olmayan) bir X bozonu olarak tanımlanmaktadır.

2015 yılında, Krasznahorkay ve Macaristan Nükleer Araştırma Enstitüsü ATOMKI'deki meslektaşları, ağırlığı yaklaşık 17 MeV (elektrondan 34 kat daha ağır) olan yeni, hafif bir bozonun varlığını ortaya koydu. (ATOMKI: the Institute for Nuclear Research, Hungarian Academy of Sciences.) Karanlık bir foton bulmak için, ince lityum-7 hedefleri protonlarla ateşlenerek kararsız berilyum-8 çekirdeği yaratıldı, çekirdek daha sonra bozunarak elektron ve pozitron çiftleri üretildi. e+ ve e partikülleri arasındaki 1400 'lik bir açılma açısında ve yaklaşık 17 MeV'luk birleşik enerjide fazla bozunma gözlemlendi. Bu, küçük bir berilyum-8 fraksiyonunun fazla enerjisini yeni bir partikül şeklinde tutabildiğini gösterdi.

2016 yılında Jonathan Feng ve arkadaşları 16.7 MeV kütleye sahip bir protofobik X-bozonunun, nötronlara göre protonlara ve femtometre aralığındaki elektronlara bağlamaları bastırdığını açıkladı. Kuvvet, g-2 muon anomalisini açıklayabilir ve bir karanlık madde adayı sağlayabilir. 2019 itibariyle, bu sonuçları doğrulamak veya reddetmek için çeşitli araştırma deneyleri devam etmektedir.

Ekim 2019'da Krasznahorkay, ATOMKI'deki ve ekibinin, berilyum-8'de gözlemlenen kararlı helyum atomlarının bozunmasında aynı anomalileri başarıyla gözlemlediklerini ve X17 partikülünün varlığı davasını güçlendirdiğini açıklayan bir ön baskı yayımladı. Bu, büyük ölçüde X17 partikülünün ve buna karşılık gelen beşinci bir gücün karanlık madde arayışındaki etkilerine odaklanan bilim yayınlarında ele alındı.

X17 partikülü Standart Model ile tutarlı değildir, bu nedenle varlığının başka bir teori ile açıklanması gerekir.

Etkili Hamiltonyene karşı, X17 partikülü kuantum değişim saçılma genliği; (a) vektör hipotezi için, (b) psödoskalar hipotezi için,
X17 partikülü, müonun anormal magnetik momentine tepe düzeltmelerini indükler; (c) X17 vektör hipotezi için, (d, psödoskalar hipotez için (dışmagnetik alanla etkileşim, zikzak çizgilerle gösterilmiştir)


https://en.wikipedia.org/wiki/X17_particle

30 Mart 2020


GERİ (partikül fiziği)
GERİ (temel Partiküller)
GERİ (temel kuramsal partiküller)
GERİ (temel etkileşimler)