Sfermiyon (sfermion)

Standart Model (SM)’in süpersimetrik uzantısıda bir sfermiyon, ilişkili olduğu fermiyonun spini 0 olan varsayımsal bir süpereş partikülüdür (spartikülü). Her partikülün, spini ½ farklı olan bir süpereşi vardır. SM'deki fermiyonlarda spin -½ ‘dir; dolayısıyla sfermionların spini 0’dır.

Süpereşin adı, fermiyonon adına bir 's' önek eklenmesiyle (genel kural) ifade edilir; ön ek spini 0 olan skaler bir partikülü gösterir. Örneğin, elektronun süpereşi selekron ve üst kuarkın süpereşi stop squark olarak tanımlanır.

Süpersimetriden elde edilen bir sonuç, spartiküllerin SM ortaklarıyla aynı ayar (gauge) sayılarına sahip olmasıdır. Bu, spartikül-partikül çiftlerinin aynı renk yüküne, zayıf izospin yüküne ve hiperyüke (ve dolayısıyla elektrik yüküne) sahip olduğu anlamına gelir. Kırılmamış (kesintisiz) süpersimetri ayrıca spartikül-partikül çiftlerinin aynı kütleye sahip olduğunu gösterir. Ancak durum böyle değildir; spartikllerin partikül eşlerinden farklı kütlelere sahip olması gerekir ve süpersimetrinin kırıldığı söylenir.

Temel Sfermiyonlar

Skuarklar: Skuarklar, kuarkların süpereşleridir; syukarı skuark, saşağı skuark, stılsım skuark, sacaip skuark, süst skuark ve salt skuark’tır.

Sleptonlar: Sleptonlar, leptonların süpereşleridir; selektron, smüon ve stau ile bunların herbirinin snötrinolarıdır.

Skuark
Sem-
bol
Kuark
Sem-
bol
Slepton
Sem-
bol
Lepton
Sem-
bol
syukarı
skuark
ũ
yukarı
kuark
u
selektron
elektron
e
saşağı
skuark
aşağı
kuark
d
selektron
snötrino
ñe
elektron
nötrino
ne
stılsım
skuark
tılsım
kuark
c
smüon
m̃
müon
m
sacaip
skuark
acaip
kuark
s
smüon
snötrino
ñm
müon
nötrino
nm
süst
skuark
üst
kuark
t
stau
t̃
tau
t
Salt
skuark
alt
kuark
b
stau
snötrino
ñt
tau
nötrino
nt


https://en.wikipedia.org/wiki/Sfermion

15 Şubat 2020


GERİ (partikül fiziği)
GERİ (temel partiküller)
GERİ (temel kuramsal partiküller)
GERİ (süpereşler)