Dilaton (dilaton)

Partikül fiziğinde varsayımsal bir partikül olan dilaton (s) partikülü ve skaler alan, sıkıştırılmış boyutların hacmi değiştiğinde ekstra boyutlara sahip olduğu teorilerde ortaya çıkar. Kaluza – Klein teorisinin ekstra boyutların skıştırılmasında bir radyon olarak görünür. Skaler bir alanın (Φ) bir partikülüdür; dinamik bir alanda ortaya çıkan dilaton partikülü graviton ile paralellik gösterir.

Kaluza – Klein teorilerinde, boyutsal indirgeme sonrasında, etkili Planck kütlesi, sıkıştırılmış alan hacminin bir gücü olarak değişir. Bu nedenle hacim, düşük boyutlu etkili teoride bir dilaton olarak ortaya çıkabilir.

Sicim teorisi dilatonu ilk tanıtan Kaluza-Klein teorisini içeriyor olsa da, tip I sicim teorisi, tip II sicim teorisi ve heterotik sicim teorisi gibi pertürbatif sicim teorileri, zaten maksimum 10 boyutta dilaton bulundurur. Bununla birlikte, 11 boyuttaki M-teorisi dilatonu, kendi uzay zaman boyutlarına göre bükmedikçe spektrumunda içermez. Tip IIA sicim teorisindeki dilaton, bir daire üzerinde bükülmüş M-teorisinin radyonuna, E8 × E8 sicim teorisindeki dilaton, Hořava-Witten modelinin radyonuna paraleldir.

Sicim teorisinde, iki boyutlu alan teorisi CFT (Conformal Field Theory)’de bir dilaton da vardır. Vakum beklenti değerinin üstel (exp) değeri, kapling sabiti g ve Euler özelliği χ’i tayin eder:
R = 2pχ olduğundan, χ = 2 − 2g
Böylece, düğümlerin ya da sicimlerin etkileşim sayıları açıklanabilir.

Süpersimetride dilatino'nun süpereşi (dilatino), kompleks bir skaler alan oluşturmak için aksiyonla birleşir.

Aşağıdaki şekilde dilatonun iki fotona bozunması gösterilmiştir. Dilaton, elektrozayıf simetriyi kıran Higgs mekanizmasıyla kütle kazandıktan sonra standart model partiküllere bağlanır. Bu nedenle hafif dilaton, bir döngü işlemi yoluyla iki fotona (ve ayrıca şekilde gösterilmeyen nötrino ve gravitonlara) bozunur.

Dilatonun iki fotona bozunması


https://en.wikipedia.org/wiki/Dilaton

30 Mart 2020


GERİ (partikül fiziği)
GERİ (temel Partiküller)
GERİ (temel kuramsal partiküller)
GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (genel rölativiteye alternatifler)
GERİ (birleşik alan teorik)