Majorana Fermiyon (Majorana fermion)

Majorana fermiyonu (Majorana partikülü de denir), antipartikülü kendisi olan bir fermiyondur. 1937'de Ettore Majorana tarafından ileri sürüldül. Terim bazen kendi antipartikülleri olmayan fermiyonları tanımlayan bir Dirac fermiyonunun zıttı olarak kullanılır.

Nötrino hariç olmak üzere, tüm Standart Model fermiyonlarının düşük enerjide (elektrozayıf simetri kırılmasından sonra) Dirac fermiyonları olarak davrandıkları bilinmektedir; bunların hiçbiri Majorana fermiyonları değildir. Nötrinoların doğası tam olarak yerleşmemiştir; bunlar Dirac veya Majorana fermiyonları olabilir.

Yoğun madde fiziğinde bağlı Majorana fermiyonları, kuasipartikül uyarımları gibi görünebilir; tek bir partikülün değil, abelyan olmayan istatistiklerle yönetilen birkaç bireysel partikülün kolektif hareketi halindedir.

Süperiletken malzemelerde bir Majorana fermiyonu yoğunlaştırılmış madde fiziğinde daha yaygın olarak Bogoliubov quasiparticle olarak adlandırılan (temel olmayan) bir quasiparticle olarak ortaya çıkabilir. Bu mümkün olabilir, çünkü bir süperiletkendeki bir kuasipartikül kendi antipartikülüdür.

Majorana fermiyonları ayrıca kuantum spin sıvılarda quasipartiküller olarak ortaya çıkabilir. Böyle bir durum 4 Nisan 2016 tarihinde Max Planck Enstitüsü ve Cambridge Üniversitesi ile işbirliği içinde çalışan Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı araştırmacıları tarafından gözlemlenmiştir.




31 Mart 2020


GERİ (partikül fiziği)
GERİ (temel Partiküller)
GERİ (temel kuramsal partiküller)