Elektron, Elektron Nötrino (electron, electron neutrino)


Elektron, antielektron (pozitron), Elektron nötrino, elektron antinötrino

Partikül
Sem-
bol
Spin
Le
Kütle,
MeV/c2
Elektrik
yükü)
Yaşam
süresi, s
Elektron
e-
1/2
+1
0.511
-1
kararlı
Pozitron
e+
1/2
-1
0.511
+1
kararlı
Elektron
nötrino
ne
1/2
+1
< 2.2 x 10-6
0
bilinmiyor
Elektron
antinötrino
͞ve
1/2
-1
< 2.2 x 10-6
0
bilinmiyor


Partikül
Teori
Keşif
Elektron, e
Richard Laming (1838–1851), G. Johnstone Stoney (1874)
J. J. Thomson (1897)
Antielektron (pozitron), e+
Paul Dirac (1928)
Carl David Anderson (1932)
Elektron nötrino, ne
Wolfgang Pauli (1930)
Clyde Cowan, Frederick Reines (1956)
Elektron antinötrino, ͞ne




Elektron (e), antielektron (pozitron), e+

Elektron (e- veya β- sembolleri ile gösterilir), eksi yüküne sahip bir atomaltı partiküldür. Lepton partikül ailesinin ilk nesline aittir ve bileşenleri ya da alt yapıları olmadığından genellikle temel partikül olarak düşünülür. Kütlesi, protonun yaklaşık olarak 1/1836'sı kadardır.

Büyük Patlama'nın ilk milisaniyesinde, sıcaklık 10 milyar Kelvin'in üzerindeydi ve fotonların ortalama enerjileri bir milyon elektronvoltun üstündeydi. Bu fotonlar elektron ve pozitron çiftleri kurmak için birbirleriyle etkileşime girmeye yeterek kadar enerjiye sahipti. Aynı şekilde, pozitron-elektron çiftleri birbirlerini annihilasyona (imha) uğratarak enerjili fotonlar yaydılar:
g + g « e+ + e-

 (a) Bir elektron (e) ve bir pozitron (e+) arasında foton (g) değişimini, ve (b) bir elektron (e-) ve pozitronun (e+) bir foton (g) içinde imha edilmesini ve sonra bir e+e- çifti üretilmesini gösteren Feynman diyagramları

Elektronun kuantum mekaniği özellikleri arasında, indirgenmiş Planck sabiti (ħ) biriminde ifade edilen, yarım tam sayı değerinde içsel bir açısal momentumu (spin) vardır. Fermiyon olmalarından dolayı Pauli dışlama ilkesine göre iki elektron aynı kuantum durumunda bulunamaz. Temel partiküllerin tamamı gibi elektronlar da hem partikül hem dalga özelliği gösterirler ve bu sayede diğer partiküllerle çarpışabilir ya da kırınabilirler.

Pozitron, elektronun antipartikülüdür; kütlesi elektronunki ile aynı, yükü artıdır. Eğer bir elektron ile bir pozitron karşılaşırsa, iki gama ışını üreterek yok olur.
e+ + e-«  g + g

Pozitron elektronun antipartikülüdür. Bir pozitron herhangi bir normal maddeye girdiğinde, karşılaşıp yok olacağı bolca elektrona rastlar. Yok olmayla salınan enerji iki adet yüksek enerjili gama ışını oluşturur. Yok olmadan önce elektron ile pozitronun momentumları düşünülürse, iki gama ışınının momentumu korumak için ters yönlerde ilerlemesi gerekir.

Elektronun durağan kütle enerjisi 0.511 MeV’dir; dolayısıyla 1.022 MeV üzerindeki foton enerjileri için çift oluşumu mümkündür. Bu eşiğin çok üzerindeki foton enerjileri için çift oluşumu, X-ışınlarının ve gama-ışınlarının madde ile baskın etkileşim modu hâline gelir.


Elektron nötrino (ne), elektron antinötrino ( ͞ne)

Elektron nötrino, leptonların bir üyesi olan bir tür temel partiküldür. Elektrik yükü 0 olan elektron nötrinoları, elektronlarla birlikte leptonların 1. neslini oluşturur. İlk kez 1930'da Wolfgang Pauli tarafından beta bozunumda eksik momentum ve eksik enerjiyi hesaba katan varsayımlar yapıldı ve 1956'da Clyde Cowan ve Frederick Reines liderliğindeki bir ekip tarafından keşfedildi (Cowan-Reines neutrino deneyi).
·         Pauli başlangıçta önerdiği hafif partikülü bir nötron olarak adlandırdı.
·         James Chadwick 1932'de çok daha büyük bir nükleer partikül keşfetti ve onu da nötron olarak adlandırdı.
·         Beta bozunması teorisini geliştiren Enrico Fermi, 1934'te karışıklığı gidermek için nötrino terimini kullandı.
·         İkinci bir nötrino tahmini ve keşfi üzerine, farklı nötrino türleri arasında ayrım yapılması önemli hale geldi.
·         Pauli'nin nötrinoları elektron nötrinoları olarak tanımlandı.
·         Tesbit edilen ikinci nötrinolar da müon nötrinoları olarak adlandırıldı.

Elektron anti-nötrino (͞ne), elektron nötrinonun bazı özelliklerinin eşit büyüklükte fakat zıt işarete sahip olması bakımından farklılık gösteren antipartiküldür. Elektron antinötrinolar beta bozunumu ve diğer tip zayıf etkileşimlerle üretilir.

Partikül fiziğinin açık bir sorusu, nötrinoların ve anti-nötrinoların aynı partikül olup olmadığı (bu durumda bir Majorana fermiyonu), veya farklı partiküller olup olmadıkları (bu durumda Dirac fermiyonları)’ dır.



https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektron

7 Mart 2020


GERİ (partikül fiziği)
GERİ (temel partiküller)
GERİ (fermiyonlar)
GERİ (leptonlar)