Antinötrinolar (antineutrinos)


Antinötrinolar

Partikül
Sem-
bol
Spin
L
Kütle,
MeV/c2
Elektrik
yükü)
Yaşam
süresi, s
Elektron
antinötrino
͞ne
1/2
-1
< 2.2 x 10-6
0
bilinmiyor
Müon
antinötrino
͞nm
1/2
-1
< 0.17
0
bilinmiyor
Tau
antinötrino
͞nt  
1/2
-1
< 15.5
0
bilinmiyor

Her bir nötrino için, elektrik yükü olmayan ve yarı-tamsayılı spine sahip, karşılık gelen bir antipartikül bulunur; bunlar, lepton sayısı ve karşıt kiralite belirtileriyle nötrinolardan ayırt edilir. 2016 yılı itibariyle aralarında başka hiçbir fark için kanıt bulunamamıştır.

Leptonik proseslerin bugüne kadarki tüm gözlemlerinde, kapsamlı ve sürekli araştırmalar yapılmasına rağmen, genel lepton sayısında hiçbir bir değişiklik saptanamamıştır. Örneğin, başlangıç haldeki lepton sayısı sıfır ise, son halde sadece pozitronlar (antielektronlar) veya elektron antinötrinolarla birlikte elektron nötrinolar, ve elektronlar veya elektron nötrinolarla birlikte elektron antinötrinolar görünür.

Antinötrinolar, bir beta partikülü ile beraber nükleer beta bozunumunda üretilir; örneğin, bir nötron bir proton, elektron ve antinötrinoya bozunur. Şu ana kadar gözlemlenen tüm antinötrinoların sağ-el helisitede (sarmallığa) olduğu görülmüştür (yani, iki olası spinden sadece biri). Nötrinolar ise sol-el sarmalına sahiptir. (Sarmallık, spinin, momentum yönündeki izdüşümüdür.)

Antineutrinolar ilk olarak, büyük bir su tankında protonlarla etkileşimlerinin bir sonucu olarak tespit edildi. Bu, antinötrinoların kontrol edilebilir bir kaynağı olarak bir nükleer reaktörün yanına kuruldu (Cowan–Reines neutrino experiment). Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, nükleer silahların çoğalmasını önleme bağlamında reaktör izleme için antineutrinoları kullanma olasılığını araştırmaya başladılar

Tipik bir elektron antinötrino ve ͞ne ve müon antinötrino ͞nm üretim şemaları



https://en.wikipedia.org/wiki/Neutrino#Antineutrinos

7 Mart 2020

GERİ (partikül fiziği)
GERİ (temel partiküller)
GERİ (fermiyonlar)
GERİ (leptonlar)