Aksiyon (axion)


Sembol
A0
Antipartikül
kendisi
Teori
1977
Kütle
10−5 - 10−3 eV/c2
Statü
varsayımsal
Bozunum genişliği
109 - 1012 GeV/c2
Etkileşim
gravite, elektromagnetik
Elektrik yükü
0 e


Spin
0

Aksiyon (A0), kuantum renk dinamiğindeki kuvvetli CP (Charge+Parity) sorununu çözmek için, 1977 yılında Peccei-Quinn teorisiyle öne sürülen kuramsal bir temel partiküldür. Aksiyonlar varsa ve belirli bir aralık içinde düşük bir kütleye sahipse, soğuk karanlık maddenin bir bileşeni olabilirler. Aksiyon, güçte belirli bir dengeyi koruyarak CP simetrisi korunur. Ama aksiyonların var olup olmadığı henüz net olarak bilinmiyor.

Evren karanlık madde ile doldurulmak istenirse, bu karanlık maddenin belirli özelliklere sahip olması gerekir. Karanlık madde kendisi ve başka maddelerle çok etkileşime girmez. Ayrıca, karanlık maddenin oldukça çok, kararlı ve uzun ömürlü olması gerekiyor; ileri sürülen aksiyonların bazı özelliklerinin aranan bu niteliklere uygun olduğu görülmektedir. Aksiyonun karanlık madde olması kabul edildiğinde, karanlık madde gözlemlenebilir.

Event Horizon Teleskobu'nun saptadığı veriler dışında, direkt olarak süper kütleli kara delikler gözlenememiştir, sadece dönen ve etraflarında görünen malzemeler görebilmektedir. Bu malzemenin özelliklerinden kara deliklerin boyutu ve kütlesi tahmin edilebiliyor, ama karadelikler doğrudan izlenemiyor. Yani hiç karadelik olmayabilir. Karadelikler, galaksilerin merkezlerinde saklanan aksiyon çekirdekleri olabilir. Galaksi büyüdükçe, daha fazla aksiyon maddesi barındırır ve ortadaki aksiyon çekirdeği büyüyebilir.

Kozmoloji ile ilgili eksen teorisi, aksiyonların elektrik yükü olmayacağını, 10−6 ile 1 eV / c2 aralığında çok küçük bir kütleye sahip olabileceğini, güçlü ve zayıf kuvvetlerle çok az etkileşebileceğini öngörmüştür. Özellikleri nedeniyle aksiyonlar sıradan maddeyle sadece minimum seviyelerde etkileşime girebilirler.

Tipik bazı aksiyon Feynman diyagramları: (a) aksiyonların gluonlarla etkileşimi, (b) aksiyonun fotonlara buzunumu, (c) iki Compton saçılması (sol) ve Primakoff prosesi (sağ)


Güneş'ten akan ve aksiyonlar olarak bilinen karanlık madde partikülleri, Dünya'nın magnetik alanında X-ışınlarına dönüşür. (fotoğraf: University of Leicester.)



23 Ekim 2019


GERİ (partikül fiziği)
GERİ (temel Partiküller)
GERİ (temel kuramsal partiküller)