Nötrinolar (neutrinos)


Nötrinolar

Partikül
Sem-
bol
Spin
L
Kütle,
MeV/c2
Elektrik
yükü)
Yaşam
süresi, s
Elektron
nötrino
ne
1/2
+1
< 2.2 x 10-6
0
bilinmiyor
Müon
nötrino
nm
1/2
+1
< 0.17
0
bilinmiyor
Tau
nötrino
nt
1/2
+1
< 15.5
0
bilinmiyor


Partikül
Teori
Keşif
Elektron nötrino, ne
Wolfgang Pauli (1930)
Clyde Cowan, Frederick Reines (1956)
Müon nötrino, nm
1940’lar sonu
Leon Lederman, Melvin Schwartz and Jack Steinberger (1962)
Tau nötrino, nt
Mid 1970s
DONUT (2000)


Nötrino, ışık hızına yakın hıza sahip, elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel partiküllerdendir. Bu özellikleri nötrinoların algılanmasını oldukça zorlaştırır. Nötrinoların çok küçük, ancak sıfır olmayan durgun kütleleri vardır.

Nötrinolar elektriksel yüklerinin olmaması dışında elektronla benzeşirler. Elektriksel olarak yüksüz olduklarından, elektronlar elektromagnetik kuvvetlerden etkilenirken, nötrinolar etkilenmez. Nötrinolar sadece, ulaşımı elektromagnetik kuvvetten çok çok küçük olan 'zayıf' kuvvetten etkilenir; bu nedenle maddelerin içinden fazla etkileşime girmeden geçebilir. Nötrinoların kütlesi olduğundan yerçekimi kuvvetiyle diğer kütleli partiküller gibi etkileşir (ancak yerçekimi kuvveti bilinen dört kuvvetin arasında en zayıf olanıdır).

Nötrinolar belirli atom bozunmalarında veya güneşteki, nükleer reaktörlerde ya da kozmik ışınlar atomlara çarptığında oluşan nükleer reaksiyonlar sonucu gibi belirli olaylarda açığa çıkar. Üç tip nötrino vardır: elektron nötrino, müon nötrino ve tau nötrino. Her tip nötrinonun birer tane de karşı nötrino adı verilen (antinötrino) partikülü vardır. Nötrinoyu içeren etkileşimler zayıf kuvvet tarafından oluşturulmuş sistemlerdir.

Güneşten yayılan çoğu nötrino Dünya'ya ulaşır. Saniyede dünya yüzeyinin güneşe dik olan cm² başına yaklaşık 65 milyar nötrino ulaşır.

Üç jenerasyon arasındaki nötrino osilasyonu


https://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6trino


7 Mart 2020

GERİ (partikül fiziği)
GERİ (temel partiküller)
GERİ (fermiyonlar)
GERİ (leptonlar)