Gezegenlerin Oluşumu (formation of planets)

Kayalık Gezegenler

Solar nebular disk modeline göre, kayalık gezegenler, protogezegensel diskin iç kısmında, donma hattı içinde, sıcaklığın su buzu ve diğer maddelerin yoğunlaşması ve taneciklere dönüşmesini önleyecek kadar yüksek olduğu yerde oluşur. Bu, tamamen kayalık tanelerin pıhtılaşmasına ve daha sonra kayalık gezegenimsilerin oluşumuna yolaçar. Bu tür koşulların, Güneş-benzeri bir yıldız diskinin 3-4 AU'luk iç kısmında var olduğu düşünülmektedir.

Dev Gezegenler

Dev gezegenlerin oluşumu, gezegen bilimlerinde öne çıkan bir sorundur. Solar nebular modeli çerçevesinde, bunların oluşumu için iki teori mevcuttur:

·         İlki, disk kararsızlığı modelidir; gravitasyonal parçalanmanın bir sonucu olarak masif protogezegensel disklerde dev gezegenler oluşur.

·         İkinci olasılık, çekirdekli kararsızlık modeli olarak da bilinen çekirdek büyüme modelidir.

İkinci senaryonun en umut verici senaryo olduğu düşünülüyor çünkü nispeten düşük kütleli disklerde (0,1 M'den az) dev gezegenlerin oluşumunu açıklayabilir.

Ekzogezegenler

Son yirmi yılda binlerce ekzogezegen tespit edildi ve hala, en azından milyarlarcası gözlemlenebilir evrende keşfedilmeyi bekliyor. Bu gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin birçoğunun yörüngeleri, Solar Sistemdeki gezegenlerden önemli ölçüde farklıdır. Keşfedilen ekzogezegenler arasında sıcak-Jüpiterler, ılık-Jüpiterler, süper-Yerler ve sıkıca paketlenmiş iç gezegen sistemleri yer alıyor.


(a) Solar Sisteminin karasal gezegenleri; Merkür, Venüs, Yer ve Mars (boyutlar ölçekli), (b) bir gezegenin, yakındaki bir yıldızın tozlu, gezegen oluşturan diskindeki bir açıklıkta (boşlukta) dönüşünün .artistik yorumu, (c) dört dev gezegen; Jüpiter ve Satürn (gaz devleri), Uranüs ve Neptün (buz devleri) (boyutlar ölçekli değildir)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Nebular_hypothesis#Formation_of_planets

13 Nisan 2023

 

GERİ (solar sistem)