Venüs (venus)

Venüs, Güneş'ten ikinci uzaklıktaki gezegendir. Adını Roma aşk ve güzellik tanrıçasından almıştır. Ay'dan sonra Yer’in gece gökyüzündeki en parlak doğal obje olan Venüs, gölgeler oluşturabilir ve gün boyunca çıplak gözle görülebilir.

Venüs'ün yörüngesi Yer’in yörüngesinden daha küçüktür, fakat maksimum uzaması 470'dir; bu nedenle, sadece sabah veya akşam Güneş'in yakınında değil, gözlemcinin enlemine ve Venüs ile Güneş'in konumlarına bağlı olarak gün doğumu veya gün batımından birkaç saat önce veya sonra da görülebilir. Çoğu zaman sabah veya akşam saatlerinde görülebilir. Hatta bazı zamanlarda tamamen karanlık bir gökyüzünde bir süreliğine bile görülebilir.

Venüs her 224.7 Yer gününde Güneş'in etrafında döner. Sinodik gün uzunluğu 117 Yer günü ve yıldız dönüş süresi 243 Yer günüdür. Sonuç olarak, kendi ekseni etrafında dönmesi solar sistemdeki herhangi bir gezegenden daha uzun sürer, bunu Uranüs dışındaki tüm gezegenlerin tersi yönde yapar. Bu, Güneş'in onun batı ufkundan doğup doğusundan battığı anlamına gelir. (Sinodik periyot, bir objenin iki veya daha fazla objeye göre aynı noktada yeniden ortaya çıkması için geçen zamandır.)

Venüs'ün ayı yoktur, solar sistemdeki gezegenler arasında yalnızca Merkür ile paylaştığı bir ayrımdır.

Venüs bir karasal gezegendir; karasal gezegenlerin büyüklükleri, kütleleri, Güneş'e yakınlıkları ve toplu bileşimleri benzeşirler. Bu yönden Venüs, bazen Yer’in ‘kardeş gezegeni’ olarak adlandırılır. Diğer açılardan Yer’den tamamen farklıdır. Dört karasal gezegenin (Merkür, Venus, Yer, Mars), %96'dan fazla karbondioksitten oluşan en yoğun atmosferine sahiptir. Gezegenin yüzeyindeki atmosferik basınç, Yer’in deniz seviyesindeki basıncının yaklaşık 92 katı veya kabaca Yer'ın su altında 900 m (3.000 ft) üzerindeki basıncın yaklaşık 92 katıdır. Merkür Güneş'e daha yakın olmasına rağmen, Venüs, ortalama 737 K (464 °C; 867 °F) sıcaklıkla solar sstemdeki herhangi bir gezegenin en sıcak yüzeyine sahiptir.

Venüs, yüzeyinin ışıkta uzaydan görülmesini engelleyen, son derece yansıtıcı sülfürik asit bulutlarından oluşan opak bir katmanla örtülüdür. Geçmişte su okyanusları olmuş olabilir, ancak kaçak bir sera etkisi altında sıcaklık yükseldikçe bunlar buharlaşacaktı. Su muhtemelen foto-ayrışmıştır ve serbest hidrojen, gezegensel bir manyetik alanın olmaması nedeniyle güneş rüzgarı tarafından gezegenler arası boşluğa sürüklenmiştir.

Yer’e yakınlığı, Venüs'ü erken gezegenler arası keşifler için ana hedef haline getirdi. Yer’in ötesinde bir uzay aracı tarafından ziyaret edilen (1961'de Venera 1) ve üzerine başarılı bir şekilde inilen (1970'de Venera 7) ilk gezegendi. Gezegenin kalın bulutları, görünür spektrumda yüzeyinin gözlemlenmesini imkansız kılıyordu ve ilk ayrıntılı haritalar, 1991'de Macellan yörünge aracının gelişine kadar ortaya çıkamadı. Roverler veya daha karmaşık görevler için planlar önerildi, ancak bunlar Venüs'ün tehlikeli yüzey koşulları tarafından engellendi. Venüs'te yaşam olasılığı uzun zamandır bir spekülasyon konusuydu; son yıllarda, konu aktif araştırmalara alındı.

Venüs'ün doğal uydusu yoktur. Birkaç trojan asteroidi vardır, bunlar quasi-satellit 2002 VE68 ve iki 2001 CK32, 2012 XE133 geçici trojanlardır.

17. yüzyılda, Giovanni Cassini, Venüs'ün yörüngesinde dönen bir ay bildirdi, buna Neith adı verildi, sonraki 200 yıl boyunca çok sayıda gözlem rapor edildi, ancak çoğunun civardaki yıldızlar olduğu belirlendi.

Venüs'ün milyarlarca yıl önce büyük bir etki olayı tarafından yaratılmış en az bir aya sahip olduğu gösterildi. (Alex Alemi ve David Stevenson 2006 araştırma raporu). Araştırmaya göre, yaklaşık 10 milyon yıl sonra, başka bir etki gezegenin dönüş yönünü tersine çevirdi ve Venüs ayının Venüs ile çarpışana kadar yavaş yavaş içe doğru sarmal yapmasına neden oldu. Daha sonraki darbeler uydular yarattıysa bile, bunlar da aynı şekilde kaldırıldı.

Uydu eksikliği için alternatif bir açıklama da, iç karasal gezegenlerin yörüngesinde dönen büyük uyduların dengesini bozabilecek güçlü solar gelgitlerin etkisidir.


Venüs ve Yer’in boyut karşılaştırması

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Venus

31 Mart 2022

 

GERİ (gezegen sistemi)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (solar sistem)