Satürn (saturn)

Satürn, Güneş'ten altıncı gezegen ve Jüpiter'den sonra solar sstemdeki en büyük ikinci gezegendir. Ortalama yarıçapı Yer’in yaklaşık dokuz buçuk katı olan bir gaz devidir. Yer’in ortalama yoğunluğunun yalnızca sekizde birine sahiptir; bununla birlikte Satürn’ün hacmi daha büyüktür ve kütlesi 95 kat daha masiftir.

Satürn'ün iç kısmı, büyük olasılıkla bir demir-nikel ve kaya çekirdeğinden (silikon ve oksijen bileşikleri) oluşur. Çekirdek:

·         derinde; bir metalik hidrojen tabakası

·         arada; sıvı hidrojen ve sıvı helyum tabakası

·         dışta; bir gaz tabaka

ile çevrilidir.

Satürn, üst atmosferindeki amonyak kristalleri nedeniyle soluk sarı bir renge sahiptir.

Metalik hidrojen tabakası içindeki bir elektrik akımının, Satürn'ün Yer’inkinden daha zayıf olan, ancak Satürn'ün daha büyük boyutu nedeniyle Yer’in 580 katı bir magnetik momente sahip olan gezegensel magnetik alanına yol açtığı düşünülmektedir. Satürn'ün magnetik alan gücü Jüpiter'inkinin yirmide biri civarındadır.

Satürn'deki rüzgar hızları, 1800 km/saate (1100 mph; 500 m/s) ulaşabilir; Jüpiter'den daha şiddetli, ancak Neptün'de olduğu kadar şiddetli değildir.

Gezegenin en dikkat çekici özelliği, esas olarak buz parçacıklarından, daha az miktarda kayalık döküntü ve tozdan oluşan belirgin halka sistemidir. En az 83 ayın Satürn'ün yörüngesinde dolaştığı bilinmektedir ve bunların 53'ü resmi olarak adlandırılmıştır; buna halkalarındaki yüzlerce *aycık dahil değildir. (*aycıklar-moonlet-: bir gezegenin, cüce gezegenin veya başka bir minör gezegenin yörüngesinde dönen özellikle küçük bir doğal satellittir.)

Satürn'ün en büyük ayı ve solar sistemin en büyük ikincisi olan Titan, daha az masif olmasına rağmen Merkür gezegeninden daha büyüktür ve solar sistemde önemli bir atmosfere sahip olan tek aydır.


(a) Satürn gezegeninin doğal renkli görüntüsü (Cassini,Temmuz 2008), (b) Satürn ve başlıca aylarının bir montajı (Dione, Tethys, Mimas, Enceladus, Rhea, Titan; Iapetus gösterilmemiştir) (Voyager 1, Kasım 1980)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Saturn

31 Mart 2022

 

GERİ (gezegen sistemi)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (solar sistem)