Buz Devi Gezegen (Ice giant planet)

Bir buz devi, başlıca oksijen, karbon, azot ve kükürt gibi, hidrojen ve helyumdan daha ağır elementlerden oluşan dev bir gezegendir. Solar sistemde iki buz devi vardır: Uranüs ve Neptün.

Astrofizik ve gezegen biliminde ‘buzlar’ terimi, su 273 K (0 ° C), amonyak 195 K (-78 ° C) ve metan 91 K (-182 ° C) gibi, yaklaşık olarak 100 K üzerinde donma noktalarına sahip uçucu kimyasal bileşikleri ifade eder. 1990'lı yıllarda, Uranüs ve Neptün'ün, ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan gaz devleri olan diğer dev gezegenlerden, Jüpiter ve Satürn'den ayrı, ayrı bir dev gezegen sınıfı olduğu belirlenmiştir.

1990'lı yıllarda Uranüs ve Neptün'ün, diğer dev gezegenler olan Jüpiter ve Satürn'den (ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan gaz devleri) ayrı bir dev gezegen sınıfı olduğu belirlenmiştir.

Bu nedenle, Neptün ve Uranüs şimdi buz devleri olarak adlandırılıyor. İyi tanımlanmış katı yüzeylerden yoksun, esas olarak gaz ve sıvılardan oluşurlar. Kurucu bileşikleri, oluşumları sırasında doğrudan buzlar şeklindedir veya su buzu içinde sıkışıp kaldıklarında, gezegenlere dahil edildiklerinde katılardı.

Bugün Uranüs ve Neptün'deki suyun çok az bir kısmı buz şeklinde kalıyor. Bunun yerine, su, içerdiği sıcaklık ve basınçlarda süper kritik akışkan olarak bulunur.

Uranüs ve Neptün, kütlece %90'dan fazla hidrojen ve helyum içeren Solar sistemin gaz devleri Jüpiter ve Satürn'e kıyaslandığında, kütlece sadece %20 hidrojen ve helyumdan oluşur.


Solar sistemdeki devler; gaz devleri Jüpiter ve Satürn, buz devleri Uranüs ve Neptün (NASA)


https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_giant

23 Ocak 2022

 

GERİ (astronomik obje)
GERİ (solar sistem)