Yer (earth)

Yer, Güneş'ten üçüncü uzaklıktaki gezegen ve yaşamı barındırdığı bilinen tek astronomik objedir. Solar sistemde büyük miktarlarda su bulunabilirken, sıvı yüzey suyunu sadece Yer sürdürebilir. Yer yüzeyinin yaklaşık %71'i okyanustan oluşur ve bu oluşum Yer’in kutup buzu, göller ve nehirlerinin büyümesini önler. Yer yüzeyinin geri kalan %29'u kıtalardan ve adaları kapsatan karadır. Yer’in yüzey katmanı, yavaş hareket eden birkaç tektonik plakadan oluşur ve etkileşimle dağ sıralarını, volkanları ve depremleri oluşturur. Yer’in sıvı dış çekirdeği, yıkıcı solar rüzgarları saptıran, Yer magnetosferini şekillendiren magnetik alanı üretir.

Yer atmosferi çoğunlukla azot ve oksijenden oluşur. Tropikal bölgeler, kutup bölgelerinden daha fazla solar enerji alır. Enerji, atmosferik ve okyanus sirkülasyonuyla yeniden dağıtılır. Su buharı atmosferde yaygın olarak bulunur ve gezegenin çoğunu kaplayan bulutları oluşturur. Atmosferdeki karbondioksit (CO2) gibi sera gazları, Güneş'ten gelen enerjinin bir kısmını yüzeye yakın tutar.

Yer, çevresi yaklaşık 40 000 km olan bir elipsoiddir. Solar sistemdeki en yoğun gezegendir. Dört kayalık gezegenden ((Merkür, Venus, Yer, Mars)  en büyüğü ve en masif olanıdır. Yer, Güneş'ten yaklaşık sekiz ışık dakikası uzaklıktadır ve Güneş’in yörüngesinde döner; bir devrimi tamamlaması bir yıl (yaklaşık 365.25 gün) sürer.

Yer kendi ekseni etrafında bir günde döner. Yer’in dönme ekseni, Güneş'le olan yörünge düzlemine göre eğilir ve mevsimler oluşur. Yer, yörüngesinde 380 000 km (1.3 ışık saniyesi) hızla dönen ve kabaca Yer’in dörtte biri kadar geniş olan bir kalıcı doğal uydu olan Ay tarafından yörüngelenir. Ay, gelgit kilitlemesi yoluyla Yer’e her zaman aynı tarafıyla bakar ve gelgitlere neden olur, Yer’in eksenini stabilize eder ve kademeli olarak dönüşünü yavaşlatır.

Yer, 4.5 milyar yıl önce oluştu. Tarihinin ilk milyar yılı boyunca okyanuslar oluştu ve sonra yaşam gelişti. Yaşam küresel olarak yayıldı ve Yer’in atmosferini ve yüzeyini etkilemeye başladı, bu da iki milyar yıl önce Yer’in ‘Büyük Oksidasyon Olayı’na yol açtı. İnsanlar 300 000 yıl önce ortaya çıktı ve bugün yaklaşık 8 milyarlık bir nüfusa ulaştı. İnsanlar hayatta kalmak için Yer biyosferine ve doğal kaynaklarına bağımlıdır, ancak bazı aktiviteler giderek Yer’in tüm çevresini olumsuz yönde de etkilemiştir.


(a) 1972'de Apollo 17 mürettebatı tarafından çekilmiş bir Yer fotoğrafı, (b) Yer’in topolojik haritası

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Earth

31 Mart 2022
7 Mayıs 2024

 

GERİ (gezegen sistemi)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (solar sistem)
GERİ (su)