Stellar Atmosfer (stellar atmosphere)


Stellar Atmosfer

Stellar atmosferi, stellar çekirdeğin, radyasyon bölgesinin ve konveksiyon bölgesinin üzerinde yer alan bir yıldız hacminin dış bölgesidir.

Stellar atmosfer farklı karakterli birkaç bölgeye ayrılmıştır:
·         Fotosfer, atmosferin en alçak ve en soğuk tabakasıdır, normalde sadece görünen parçasıdır. Yıldız yüzeyinden kaçan ışık bu bölgeden kaynaklanır ve daha yüksek katmanlardan geçer. Güneş fotosferinin sıcaklığı 5770 K ila 5780 K aralığındadır. Yıldız lekeleri, bozulan magnetik alanın soğuk bölgeleri fotosferde yer alır.
·         Kromosfer, fotosferin üstünde bulunur. Atmosferin bu kısmı önce soğur ve daha sonra fotosfer sıcaklığının yaklaşık 10 katına kadar ısınmaya başlar.
·         Geçiş bölgesi, kromosferin üstündedir; burada sıcaklık, yaklaşık 100 km'lik bir mesafede hızla 10 kat artar.
·         Korona, stellar atmosferin en dış kısmıdır; sıcaklığı bir milyon Kelvin'in üzerinde olan sürekli bir plazmadır. Ana dizideki tüm yıldızlar geçiş bölgelerine ve koronalara sahipken, tüm gelişmiş yıldızlar bunu yapmaz. Görünüşe göre sadece bazı devler ve çok az sayıda süperdevler koronaya sahip. Stellar astrofiziğinde çözülmemiş bir problem, koronanın bu kadar yüksek sıcaklıklara nasıl ısıtılabileceğidir. Cevap magnetik alanlarda yatıyor, ancak kesin mekanizma belirsizliğini koruyor.

Tam bir solar tutulma sırasında, Güneş'in fotosferi gizlenerek atmosferinin diğer katmanlarını ortaya çıkarır. Tutulma sırasında gözlenen Güneş'in atmosferi (kısaca) ince pembemsi bir yay olarak, koronası püsküllü bir hale olarak görülür. İkili tutulumlarda aynı fenomen, dev yıldızların kromosferini görünür hale getirebilir.


 (a) Güneş'in yapısı (1. çekirdek, 2. radyasyon bölgesi, 3. konveksiyon bölgesi, 4. fotosfer, 5. Kromosfer, 6. korona, 7. güneş lekesi, 8. granüller, 9. Çıkıntı), (b) 1999 güneş tutulması sırasında çekilen bir fotoğraf (Fransa'da)


https://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_atmosphere
https://en.wikipedia.org/wiki/Photosphere

10 Ağustos 2020

GERİ (astrofizik)
GERİ (güneş)
GERİ (yıldız)
GERİ (stellar yapı)