Stellar Korona (stellar corona)

Bir korona (latince 'taç'), Güneşi ve diğer yıldızları çevreleyen bir plazma aurasıdır. Güneş'in koronası, uzaya milyonlarca kilometre uzanır ve en kolay tam güneş tutulması sırasında görülür; ancak aynı zamanda bir koronagrafla (teleskopik bir eklenti) da gözlemlenebilir. Spektroskopi ölçümleri, koronadaki güçlü iyonlaşmayı ve Güneş'in yüzeyinden çok daha sıcak olan 1000000 kelvin'i aşan bir plazma sıcaklığını gösterir.

Korona, Güneş'in dış atmosferidir. Güneş'in tam tutulmaları sırasında, Güneşi çevreleyen inci beyazı bir taç olarak görülebilir.

Korona'nın görünür spektrumunun ilk gözlemleri, bilinen herhangi bir malzemeye karşılık gelmeyen dalga boylarında parlak emisyon çizgileri ortaya çıkardı. Bu, gökbilimcileri koronadaki ana gaz olarak "koronyum" un varlığını önermeye yöneltti.

Korona, yüksek sıcaklığı nedeniyle röntgen ışınlarında aydınık bir şekilde parlar.

Koronadan gelen ışık, aynı hacimdeki uzaydan üç ana kaynaktan gelir:
·         K-Korona (kontinuierlichin’den, almanca'da’sürekli’), güneş ışığının serbest elektronlardan saçılmasıyla yaratılır; yansıyan fotosferik absorpsiyon çizgilerinin Doppler genişlemesi, onları tamamen belirsizleştirecek kadar büyük ölçüde yayar ve absorpsiyon çizgileri olmayan bir sürekliliğin spektral görünümünü verir.
·         F-Korona (Fraunhofer’den F), toz parçacıklarından sıçrayan güneş ışığı tarafından oluşturulur ve ışığı, ham güneş ışığında görülen Fraunhofer absorpsiyon çizgilerini içerdiğinden gözlemlenebilir; F-Korona, zodyak ışığı olarak adlandırılan güneşten çok yüksek uzama açılarına kadar uzanır.
·         E-Korona (emisyon’dan E), koronal plazmada bulunan iyonlar tarafından üretilen spektral emisyon hatlarından kaynaklanır; geniş veya engellenmiş veya sıcak spektral emisyon hatlarında gözlemlenebilir: koronanın bileşimi hakkında ana bilgi kaynağıdır.

(a) ve (b) Tam bir güneş tutulması sırasında, Güneş'in koronası ve çıkıntıları çıplak gözle görülebilir; beyaz ışık koronası, (c) emisyon hatları koronası, (d) X-ışını koronası


https://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_corona
https://solarscience.msfc.nasa.gov/corona.shtml

12 Ağustos 2020


GERİ (güneş)
GERİ (yıldız)
GERİ (stellar yapı)
GERİ (stellar atmosfer)