Kask Akıntılar (helmet streamers)

Kask akıntılar (ışık huzmeleri), Güneş'in aktif bölgelerinde gelişen parlak döngü benzeri yapılardır. Karşıt magnetik polariteye sahip bölgeleri birbirine bağlayan kapalı magnetik halkalardır. Elektronlar bu döngülere yakalanır ve çok ışıltılı bir şekilde parlamalarına neden olur. Solar rüzgarı bu döngüleri sivri uçlara uzatır. Çoğu prominensin (çıkıntının) çok üzerinde korona boyunca uzanırlar ve bir solar tutulma sırasında kolayca gözlemlenebilirler.

Kask akıntıları genellikle orta enlemlerde ‘akıntı bandı’ ile sınırlıdır ve dağılımları solar döngüsü sırasında aktif bölgelerin hareketini takip eder. Küçük plazma damlacıkları veya ‘plazmitler’ bazen kask akıntıların uçlarından salınır ve bu, solar rüzgarın yavaş bileşeninin bir kaynağını oluşturur. Buna karşılık, açık magnetik alan çizgilerine sahip oluşumlara koronal boşluklar denir ve bunlar daha karanlıktır ve hızlı solar rüzgârın kaynağıdır.

Kask akıntıları, akıntı ucunun yakınında büyük miktarda plazma bağlantısı kesilirse, koronal kütle püskürtmeleri de oluşturabilir.

Solar minimumda kask akıntıları:

·         Basit dipolar yapı
·         Az sayıda aktif bölge (güneş lekeleri)
·         Prominens* koronal boşluklar
·         Helmet akıntısı (sadece ekvatorda)

Solar maksimumda kask akıntıları:

·         Kompleks magnetik yapı
·         Çok sayıda aktif bölge
·         Koronal boşluklar hemen hemen yok
·         Helmet akıntısı (tüm enlemlerde)

(*Prominens–püskürme, fışkırma–genellikle bir döngü şeklinde, Güneş’in yüzeyinden dışarı doğru uzanan büyük, parlak, gazlı bir özelliktir.)

Kask akıntıları, (a) solar minimumda, (b) solar maksimumda

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Helmet_streamer

4 Kasım 2020

 

GERİ (güneş)
GERİ (stellar atmosfer)
GERİ (korona)