Solar Prominens (solar prominence)

Prominens (püskürme, fışkırma), genellikle bir döngü şeklinde, Güneş’in yüzeyinden dışarı doğru uzanan büyük, parlak, gazlı bir unsurdur. Prominensler fotosferdeki Güneş yüzeyine sabitlenir ve solar koronaya doğru uzanır. Korona, çok fazla görünür ışık yaymayan plazma olarak bilinen son derece sıcak iyonize gazlardan oluşurken, prominensler, kromosferinkine benzer şekilde çok daha soğuk plazma içerir. Prominens plazması tipik olarak koronal plazmadan yüz kat daha aydınlık ve yoğundur.

Bir prominens yaklaşık bir günlük zaman içinde oluşur ve koronada haftalarca veya aylarca sürebilir, uzayda yüz binlerce mil yol kat edebilir. Bazı prominensler parçalanır ve daha sonra koronal kütle atımlarına neden olabilir. Bilim adamları şu anda prominenslerin nasıl ve neden oluştuğunu araştırıyorlar.

Kırmızı parlayan döngüsel malzeme, elektrik yüklü hidrojen ve helyumdan oluşan sıcak bir gaz olan plazmadır. Prominens plazma, Güneş'in iç dinamosu tarafından yaratılan magnetik alanların karışık ve bükülmüş yapısı boyunca akar. Böyle bir yapı kararsız hale geldiğinde ve plazmayı serbest bırakarak dışa doğru patladığında patlayan bir prominens meydana gelir.

Tipik bir prominens binlerce kilometreyi aşar; kaydedilen en büyüğünün 800 000 km (500 000 mil) uzunluğunda, kabaca bir güneş yarıçapı kadar olduğu tahmin edilmektedir.

(a) Bir solar prominens (boyut karşılaştırması için Jüpiter ve Yer’in görüntüleriyle birlikte) (b) büyük bir prominens püskürmesi (Skylab 1973)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_prominence

4 Kasım 2020

 

GERİ (güneş)
GERİ (stellar atmosfer)
GERİ (korona)