Solar Geçiş Bölgesi (solar transition region)

Solar geçiş bölgesi, Güneş atmosferinin kromosfer ile korona arasında kalan bir bölgesidir (Şekil a, b,c); ultraviyole algılayabilen teleskoplar kullanılarak uzaydan görülebilir:

·       Aşağıda, gravite çoğu özelliğin şekline hakim olma eğilimindedir, bu nedenle Güneş genellikle tabakalar ve yatay özellikler (güneş lekeleri gibi) açısından tanımlanabilir; yukarıda, dinamik kuvvetler çoğu özelliğin şekline hakimdir, bu nedenle geçiş bölgesinin kendisi belirli bir yükseklikte iyi tanımlanmış bir tabaka değildir.

·       Aşağıda, helyumun çoğu tam olarak iyonize değildir, dolayısıyla enerjiyi çok etkili bir şekilde yayar; yukarıda tamamen iyonize hale gelir. Bunun denge sıcaklığı üzerinde önemli bir etkisi vardır.

·       Aşağıda, malzeme spektral çizgilerle ilişkili belirli renklere karşı opaktır, dolayısıyla geçiş bölgesinin altında oluşan çoğu spektral çizgi kızılötesi, görünür ışık ve ultraviyoleye yakın absrpsiyon çizgileridir. Geçiş bölgesinde veya üzerinde oluşan çoğu çizgi ise uzak ultraviyole (FUV) ve X-ışınlarındaki emisyon çizgileridir. Bu durum, geçiş bölgesi içindeki ışınımsal enerji transferini çok karmaşık hale getirir.

·       Aşağıda, gaz basıncı ve akışkan dinamiği genellikle yapıların hareketine ve şekline hakimdir; yukarıda, magnetik kuvvetler yapıların hareketine ve şekline hakim olup, magnetohidrodinamiğin farklı basitleştirmelerine yol açar. Navier-Stokes'in hesaplama maliyeti, benzersizliği ve karmaşıklığı elektrodinamik ile birleştiğinden, geçiş bölgesinin kendisi kısmen iyi çalışılmamıştır.

Helyum iyonizasyonu, korona oluşumunun kritik bir parçası olduğundan önemlidir. Solar malzeme, içindeki helyumun yalnızca kısmen iyonize olmasını sağlayacak kadar soğuk olduğunda (yani iki elektronundan birini tuttuğunda), malzeme radyasyonla, hem siyah cisim radyasyonu hem de helyum Lyman sürekliliğine doğrudan bağlanmayla çok etkili bir şekilde soğur.

Geçiş bölgesi, TRACE uzay aracından alınan uzak ultraviyole (FUV) görüntülerinde, Güneş'in ve koronanın karanlık (FUV'de) yüzeyinin üzerinde soluk bir nimbus (bulut, hale) olarak görülebilir. Nimbus ayrıca magnetik alan tarafından koronal irtifalarda asılı duran yoğunlaştırılmış malzemeden oluşan solar ışınları gibi FUV-karanlık özelliklerini de çevreler.

(a) Solar koronanın 19.5 nm dalga boyundaki TRACE görüntüsü, (b) Solar kromosferinin yüksek çözünürlüklü görüntüsü, İsveç Solar Teleskobu ile (c) Koronanın ipliksi yapısı, 12 Ocak 2007 Hinode

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_transition_region

22 Ekim 2020

  

GERİ (güneş)
GERİ (stellar atmosfer)
GERİ (korona)