Koronal Kütle Ejeksiyonu (coronal mass ejection)

Bir koronal kütle ejeksiyonu (atım, fırlatma) (CME), solar koronadan önemli miktarda plazma ve buna eşlik eden magnetik alan salınımıdır. Genellikle solar patlamalarını takip ederler ve normalde bir solar tümseği patlaması sırasında bulunurlar. Plazma solar rüzgara salınır ve koronagraf görüntülerinde gözlemlenebilir

Koronal kütle ejeksiyonları genellikle diğer solar aktivite biçimleriyle ilişkilendirilir, ancak bu ilişkilere dair genel olarak kabul edilen teorik bir anlayış oluşturulmamıştır. CME'ler çoğunlukla, sık görülen alevlenmelerle ilişkili güneş lekeleri grupları gibi, Güneş yüzeyindeki aktif bölgelerden kaynaklanır. Solar maksimumun yakınında, Güneş her gün yaklaşık üç CME üretirken, solar minimuma yakın, her beş günde bir yaklaşık bir CME vardır.

Muhtemelen Yer’in magnetosferine çarpan bir CME'den kaynaklanan kaydedilen en büyük jeomagnetik bozulma, yakın zamanda oluşturulan ABD telgraf ağının bazı kısımlarını yok eden, yangınları başlatan ve bazı telgraf operatörlerini şok eden 1859'daki solar fırtınasıydı (Carrington Olayı).

Öte yandan bazı telgrafçılar, normal veya iyileştirilmiş sinyal kalitesinde, hatlardaki aurora kaynaklı akımlardan güç alarak, bataryalarının bağlantısı kesilmiş olarak çalışmaya devam edebildiler.


(a) Ekliptik düzlemde gösterildiği gibi taban çizgisinden gelen radyal solar rüzgar hızı çıkışı, 09 2017, (b) filaman püskürmesi ile ölçeklenecek Yer görüntüsü (Yer, güneşe bu kadar yakın değildir, görüntü yalnızca ölçekleme amaçlıdır).

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronal_mass_ejection

22 Ekim 2020

 

GERİ (güneş)
GERİ (stellar atmosfer)
GERİ (korona)