Granül, Solar Fizik (granule, solar physics)

Güneş fotosferindeki granüller, Güneş'in konvektif bölgesindeki plazmanın konveksiyon akımlarından (termal kolonlar, Bénard hücreleri) kaynaklanır. Solar fotosferin taneli görünümü, bu konvektif hücrelerin tepeleri tarafından üretilir ve granülasyon olarak adlandırılır.

Granüllerin çoğu, plazmanın daha sıcak olduğu merkezde bulunur. Granüllerin dış kenarı, daha soğuk plazma (azalan) nedeniyle daha karanlıktır. Konvektif hareketle açıklanabilecek görünür görünüme ek olarak, tek tek granüllerden gelen ışığın Doppler kayması ölçümleri granüllerin konvektif doğası için kanıtlar sağlar.

Tipik bir granül, 1500 kilometre civarında bir çapa sahiptir ve dağılmadan önce 8 ila 20 dakika kadar kalıcıdır. Herhangi bir zamanda, Güneş'in yüzeyi yaklaşık 4 milyon granülle kaplıdır. Işık küresinin altında, çapı 30000 kilometreye kadar olan ve 24 saate kadar ömrü olan bir süper granül tabakası vardır.
 

(a) Daniel K. Inouye Güneş Teleskopuyla (DKIST) alınan Güneş yüzeyinin yüksek çözünürlüklü görüntüsü, (b) bir güneş lekesinin ve onu çevreleyen solar yüzeyin ayrıntılı görünümü; yoğun hücre modeli (güneş lekesiyle ilgisi olmayan) granülasyon, tek tek hücreler granüllerdir

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Granule_(solar_physics)

8 Ekim 2020

 

GERİ (güneş)
GERİ (stellar atmosfer)
GERİ (fotosfer)