Fotosfer (photosphere)

Fotosfer, ışığın yayıldığı yıldızın dış kabuğudur.

Bir fotosfer, aydınlık bir nesnenin, genellikle bir yıldızın belirli dalga boylarındaki fotonlara saydam olan, en derin bölgesidir.

Bir yıldızın yüzeyi, Stefan–Boltzmann yasasındaki etkili sıcaklık tarafından verilen bir sıcaklığa sahip olarak tanımlanır. Nötron yıldızları hariç yıldızlar katı veya sıvı bir yüzeye sahip değildir. Bu nedenle, fotosfer genellikle Güneş’in veya başka bir yıldızın görsel yüzeyini tanımlamak için kullanılır.

Güneş esas olarak hidrojen ve helyum kimyasal elementlerinden oluşur; hidrojen fotosferdeki Güneş kütlesinin %74.9'u, helyum %23.8'i kadardır. Astronomide metaller olarak adlandırılan tüm ağır elementler, kütlenin %2'sinden daha azıdır; oksijen (güneş kütlesinin yaklaşık %1'i), karbon (%0.3), neon (%0.2) ve demir (%0.2) en bol olanıdır.

Güneş'in fotosferi 4500 ve 6000 K sıcaklığa ve yaklaşık 3×10-4 kg/m3 yoğunluğa sahiptir. Diğer yıldızlar daha sıcak veya daha soğuk fotosferlere sahip olabilir. Güneş fotosferi yaklaşık 100 kilometre kalınlığındadır ve granüller olarak adlandırılan konveksiyon hücrelerinden oluşur.




Fotosferde güneş lekelerini (sol) ve güneş granülasyonunun (sağ) yakın çekimini gösteren güneşin tam disk görünümü


https://en.wikipedia.org/wiki/Photosphere

10 Ağustos 2020


GERİ (güneş)
GERİ (stellar atmosfer)
GERİ (yıldız)
GERİ (stellar yapı)