Facula (facula)

Bir facula (çoğul faculae, Latince küçük meşale), parlak bir noktadır. Terimin birkaç ortak teknik kullanımı vardır. Gezegenlerin isimlendirilmesinde gezegenlerin ve uyduların belirli yüzey özelliklerini adlandırmak için kullanılır ve ayrıca Güneş’le ilgili bir tür yüzey olgusudur. Bir ışık kaynağının yansıtılan alanındaki parlak bir bölge bazen bir facula olarak adlandırılır.

Solar faculae, solar granüller arasındaki kanyonlarda oluşan parlak noktalardır; birkaç dakikalık zaman ölçeklerinde oluşan ve dağılan birkaç bin kilometre uzunluğundaki kısa ömürlü konveksiyon hücreleridir.

Faculae, magnetik alan çizgilerinin konsantrasyonları ile üretilir. Güneş lekeleri olsun ya da olmasın, solar aktivitesinde kuvvetli faculae konsantrasyonları görülür. Faculae ve güneş lekeleri, solar sabitindeki değişikliklere belirgin bir şekilde katkıda bulunur. Faculae bölgenin kromosferik karşılığı plage olarak adlandırılır.

Cererian faculae başlangıçta, belki de volkanizma veya kuyrukluyıldız aktivitesi nedeniyle Ceres üzerinde şimdiki veya geçmiş gazların dışarı atıldığını öne sürmek için ileri sürüldü. En parlak noktalar kümesi (Cereale Facula), Occator adı verilen 80 kilometrelik bir kraterin merkezinde bulunur. Bu parlak özellikler, Ceres'in yüzeyinin ortalamasından dört kat daha parlak olan yaklaşık %40'lık bir albedoya sahiptir. Noktalar çoğunlukla sodyum karbonat (Na2CO3) gibi görünür, bu da hidrotermal aktivitenin ardından suyun buharlaşmasının muhtemelen lekeleri yaratan neden olduğunu gösterir.
 

(a) cüce gezegen Ceres'te Occator'daki parlak noktalar, (b) aktif bir faz sırasında güneşin görüntüsü (28 Mart 2001); siyah ve kırmızı bölgeler güneş lekeleri, beyaz bölgeler daha sıcak (parlak) olan yüzleri gösterir

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Facula
https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/faculae

8 Ekim 2020

  

GERİ (güneş)
GERİ (stellar atmosfer)
GERİ (fotosfer)