Güneş Lekesi (sunspot)

Güneş lekeleri, Güneş fotosferinde çevredeki alanlardan daha koyu lekeler olarak görünen geçici olaylardır. Konveksiyonu engelleyen magnetik alan akısı konsantrasyonlarının neden olduğu yüzey sıcaklıklığı düşük olan bölgelerdir. Güneş lekeleri genellikle zıt magnetik kutup çiftleri halinde görünür. Sayıları yaklaşık 11 yıllık solar çevrimine göre değişir.

Tek tek güneş lekeleri veya güneş leke grupları, herhangi bir yerde birkaç günden birkaç aya kadar sürebilir, ancak sonunda bozulur. Güneş lekeleri, 16 km ile 160000 km arasında değişen çaplarda Güneş’in yüzeyinde hareket ettikçe genişler ve daralır. Daha büyük güneş lekeleri, bir teleskop yardımı olmadan Yer’den görülebilir. İlk ortaya çıktıklarında saniyede birkaç yüz metrelik göreceli hızlarda veya uygun hareketlerde seyahatt edebilirler.

Yoğun magnetik aktiviteyi gösteren güneş lekeleri, koronal döngüler, tümsekler ve yeniden bağlanma gibi ikincil olaylara eşlik eder. Çoğu güneş patlaması ve koronal kütle püskürmesi, görünür güneş lekesi gruplarının etrafındaki magnetik olarak aktif bölgelerden kaynaklanır. Güneş dışındaki yıldızlarda dolaylı olarak gözlemlenen benzer olaylara genellikle yıldız lekeleri adı verilir; bunlarda hem açık hem de karanlık noktalar ölçülmüştür.


Üst: 2014'teki kısmi güneş tutulması sırasında güneş lekesi bölgesi 2192 (sol), ve Eylül 2011'deki güneş lekesi bölgesi 1302 (sağ).
Orta: görünür spektrumda güneş lekesinin yakından görünümü (sol), ve ultraviyole (UV)'de başka bir güneş lekesi (sağ) görünümü (TRACE-Transition Region and Coronal Explorer- tarafından alınan).
Alt: Yaklaşık 320 000 km (200 000 mil) uzanan büyük bir güneş lekesi grubu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sunspot

8 Ekim 2020

 

GERİ (güneş)
GERİ (stellar atmosfer)
GERİ (fotosfer)