Kromosfer (chromosphere)

 

Kromosfer (renk yuvarı)

Plage
Spikül
Moreton dalgası


Kromosfer (renk yuvarı), Güneş atmosferindeki üç ana tabakadan ikincisidir ve kabaca 3000 ila 5000 kilometre derinliğindedir. Pembemsi kırmızı rengi yalnızca tutulmalar sırasında belirgindir. Kromosfer, fotosferin hemen üzerinde ve solar geçiş bölgesinin altında bulunur. Fotokürenin üstündeki kromosfer tabakası homojendir. Homojen tabakadan ipliksi görünen spiküllerden (dinamik plazma jeti) oluşan bir orman yükselir ve bunların bir kısmı yukarıdaki korona boyunca 10000 km’ ye kadar uzanır.

Kromosferin yoğunluğu, fotosferin, altındaki tabakanın 10−4 katı ve deniz seviyesindeki Yer atmosferinin 10−8 katıdır. Bu, kromosferi normalde görünmez kılar ve yalnızca kırmızımsı renginin ortaya çıktığı tam tutulma sırasında görülebilir. Renk tonları pembe ve kırmızı arasında herhangi bir yerdedir. Kromosfer, özel cihazlar olmadan, altındaki fotosferin aşırı parlaklığından dolayı normalde görülemez.

Kromosferin yoğunluğu, Güneş'in merkezinden uzaklaştıkça azalır. Bu, dış sınırda santimetre küp başına 1017 partikül veya yaklaşık 2×10−4 kg/m3' ten 1.6×10−11 kg/m3' ün altına katlanarak azalır. Koronanın geçiş tabakası ile dış sınırda 35000 K' e çıkmadan önce, sıcaklık ~6000 K' de iç sınırdan minimum ~3800 K' e düşer.

Güneş dışındaki yıldızlarda da kromosferler gözlenmiştir. Gözlemler elektromagnetik tayfın yardımıyla devam etse de, Güneş'in kromosferini incelemek ve deşifre etmek zor olmuştur.



(a) Güneş atmosferinin tabakalarını gösteren bir görüntü, (b) solar kromosferinin yüksek çözünürlüklü görüntüsü (İsveç solar teleskobu ile) (c) fotosfer üzerindeki kromosfer yapısının görüntüsü (IRIS -NASA güneş gözlemevi)


https://en.wikipedia.org/wiki/Chromosphere

12 Ağustos 2020


GERİ (güneş)
GERİ (stellar atmosfer)
GERİ (yıldız)
GERİ (stellar yapı)