Güneş Sistemi (solar system)



Güneş Sistemi
Güneş, güneş sisteminin merkezinde yer alan yıldızdır; orta büyüklüktedir ve güneş sistemi kütlesinin % 99,8'ini oluşturur. Geri kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur. …
Güneş sisteminin asıl bileşeni, sistemin bilinen kütlesinin % 99,86'sını oluşturan Güneş'tir, kalan kütlesinin % 90'ından fazlasını da Jüpiter ve Satürn oluşturur. …
Güneş sisteminin bulutsu varsayıma uygun olarak oluştuğuna inanılmaktadır. …
İç güneş sistemi, dört Yer benzeri gezegenden ve asteroit kuşağından oluşur. …
Güneş sisteminin orta bölgesinde, gaz devleri ve bunların gezegen boyutunda uyduları yer alır. …
Dış Güneş sistemi
Dış güneş sistemi bazen asteroitlerin ötesindeki her şey olarak tanımlar, bazen de Neptün ötesi bölge olarak nitelendirilir.
Neptün ötesi bölgenin, çoğunlukla kaya ile buzdan oluşmuş, oldukça çok sayıda küçük gezegencikten meydana geldiği kabul edilir. …
Güneş sisteminin bitip yıldızlararası uzayın başladığı nokta tam olarak tanımlanmamıştır; dış sınırlar Güneş rüzgârı ve Güneş'in kütle çekimi tarafından şekillendirilir. …
Güneş sistemi, yaklaşık 100.000 ışık yılı çapında olan ve içinde 200 milyar civarında yıldız barındıran Samanyolu gökadasında yer alır. …
İç güneş sistemi, Asteroit kuşağı, Dış güneş sistemi, Kuiper kuşağı, Dağınık disk, Oort bulutu. …
Gezegenler (halkalar uydular)
Küçük gezegenler: Cüce gezegenler, Asteroitler (küçük güneş sistemi cisimleri), Neptün ötesi (uzak küçük gezegenler). …

Uydu …


Binlerce yıl boyunca (birkaç istisna hariç) insanoğlu güneş sisteminin varlığına inanmadı. İnanışlara göre Dünya, Evren’in merkezinde sabit olarak durmaktaydı ve gökyüzünde bulunan kutsal göksel nesnelerden de farklı bir kategorideydi. Mikolaj Kopernik ve Hint gök bilimci Aryabhata ile Yunan filozof Samoslu Aristarchus gibi öncüller kozmosun Güneş merkezli düzeni hakkında kuramlar geliştirmişlerdi.

Galileo Galilei, Johannes Kepler, ve Isaac Newton tarafından önderlik ettiği 17. yüzyılın kavramsal ilerlemeleri aşama aşama yalnızca Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğü fikrini değil, aynı zamanda diğer gezegenlerin de Dünya’nın uyduğu aynı fiziksel kurallara uyduğu fikrinin kabul edilmesini sağlamıştır.

Güneş, güneş sisteminin ana yıldızı ve en önemli öğesidir. Büyük kütlesi füzyonu (nükleer kaynaşma) sürdürmek için yeterince yüksek bir iç yoğunluk sağlar. Füzyon, çok büyük miktarlarda enerji açığa çıkarır ve bu enerjinin çoğu görünür ışık gibi elektromagnetik ışımalarla dış uzaya yayılır.

Güneş sistemi; Güneş, dört Yer benzeri iç gezegen (İç Güneş Sistemi), dört gaz devi dış gezegen (Dış Güneş Sistemi) ile onların bilinen 166 uydusu, beş cüce gezegen (Ceres, Plüton, Eris, Haumea, Makemake) ile onların bilinen altı uydusu ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşur. Küçük cisimler kategorisine asteroitler, kuiper kuşağı cisimleri, kuyruklu yıldızlar, gök taşları ve gezegenler arası toz girer. Sistemde, Küçük, kaya ve metal içerikli asteroitlerden oluşan bir Asteroit Kuşağı ve Kuiper Kuşağı denen buzsu cisimlerden oluşan ikinci bir kuşak bulunur. Kuiper kuşağının ötesinde ise Dağınık Disk, gündurgun (heliopause) ve en son olarak da varsayımsal Oort Bulutu vardır.

Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Bu sekiz gezegenin altısının çevresinde doğal uydular döner. Ayrıca dış gezegenlerin her birinin toz ve diğer parçacıklardan oluşan halkaları vardır. Dünya dışındaki tüm gezegenler adlarını Yunan ve Roma Mitolojisi'nin tanrılarından alır. Beş cüce gezegen ise kuiper kuşağında yer alan Plüton, Haumea ve Makemake; asteroit kuşağındaki en büyük cisim olan Ceres ve seyrek diskte yer alan Eris'tir. Eris bilinen en büyük cüce gezegendir. 




Dış gezegenler (Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün) ve iç gezegenler (Dünya, Venüs, Mars, Merkür)


https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_Sistemi
https://bilsenbesergil.blogspot.com/p/evrendeki-dunya-1.html

6 Eylül 2019


GERİ (astrofizik)
GERİ (astronomik cisim)