Orta Güneş Sistemi (central solar system)

Güneş sisteminin orta bölgesinde, gaz devleri ve bunların gezegen boyutunda uyduları yer alır. Centaurlar gibi birçok kısa dönemli kuyruklu yıldız da bu bölgede bulunur. Bu bölgede bulunan katı gök cisimleri İç güneş sisteminin kayalıklı üyelerinden daha yüksek oranda buz içeren (su, amonyak ve metan) bir yapıya sahiptir. Dört dış gezegen ya da gaz devi Güneş'in çevresindeki yörüngede dönen kütlenin %99'unu oluşturur.

Jüpiter, diğer gezegenlerin tüm kütlesinin 2,5 katına denk gelen 318 Dünya kütlesiyle en büyük gezegendir. Asıl olarak hidrojen ve helyumdan oluşmuştur. Uydu sayısı: 67.

Satürn, geniş halkaları ile tanınır ve atmosferik içeriği gibi çeşitli noktalarda Jüpiter ile benzerlik gösterir. Satürn'ün kütlesi çok daha azdır (95 Dünya kütlesi). Uydu sayısı: 62.

Uranüs, dış gezegenlerin en hafifidir (14 Dünya kütlesi). Gezegenler arasında tutulum çemberi ile doksan derecenin üzerinde açı yapan eksenel eğikliğe sahip tek gezegendir, Güneş'in etrafında yan yatmış olarak döner. Uydu sayısı: 27.

Neptün, Uranüs'ten biraz küçük olmasına rağmen daha ağır (17 Dünya kütlesi) ve yoğundur. Uydu sayısı: 14.

Kuyruklu yıldızlar, yalnızca birkaç kilometre büyüklüğünde olan, asıl olarak uçucu buzlardan oluşan güneş sistemi küçük gök cisimleridir. Oldukça fazla dışmerkezli yörüngeleri bulunur. Centaurlar, Jüpiter ile Neptün arasındaki bölgede yörüngede olan, 9 ile 30 AB uzaklıkta bulunan, buzdan oluşan kuyruklu yıldız benzeri gök cisimleridir.


Neptün, Uranüs, Satürn ve Jüpiter (ölçeksiz)


https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_Sistemi

6 Eylül 2019


GERİ (güneş sistemi)
GERİ (astrofizik)