Güneş Sistemi, Terimler (solar system, terms)

(alfabetik dizin)

Asteroit: Yörüngeleri çoğunlukla Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında kalan gökcisimleridir. Haziran 2014 itibarıyla Küçük Gezegen Merkezi (Minor Planet Center) tarafından iç ve dış güneş sisteminde 1 milyonun üzerinde cisim tanımlanmıştır. Uydusu olan asteroitler de vardır (örneğin, İda).

Astronomik Birim (AU veya AB): Gök bilimciler, güneş sistemi içindeki uzaklıkları genellikle AB ile ölçer. Bir AB, Güneş ile Dünya arasındaki yaklaşık uzaklıktır ve kabaca 149.598.000 km.'dir. Plüton Güneş'ten yaklaşık 38 AB uzaktayken Jüpiter ~ 5,2 AB uzaklıktadır. Yıldızlararası uzaklık birimlerinin en bilineni olan bir ışık yılı ~ 63.240 AB'dir.

Cüce Gezegen: 24 Ağustos 2006'da Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından, Plüton ile birlikte, Eris, Ceres, Haumea ve Makemake yeni 'Cüce Gezegen' sınıflaması içerisinde tanımlandı. Cüce gezegenler, kütle çekimleri dairesel bir şekle sahip olmalarına yeten fakat yörüngeleri etrafındaki diğer cisimleri temizlemeye yetmeyen gök cisimleridir.

Dağınık Disk: Dağınık Disk, güneş sisteminde, Neptün ötesi cisimlerin bir alt kümesi olan küçük gezegenlerin bulunduğu uzak bir bölgedir. Dağınık Disk'in en yakın kısmı, simit şeklinde olan bir cisim bölge olan Kuiper Kuşağı ile kesişir, en dışı ise Güneş'ten çok daha uzağa kadar uzanır ve kuşaktan çok aşağıya ve yukarıya uzanan bir tutuluma sahiptir.

Karasız yapısı yüzünden, astronomlar günümüzde Dağınık Disk'i, diskten iç güneş sistemine doğru gitme sürecinin ortasında olan ve Jüpiter ile Neptün arasında bulunan bir takım buzlu kütle olan centaurlarla birlikte pek çok periyodik kuyruklu yıldızın kaynağı olarak görmektedir. Sonuç olarak, dev gezegenlerin yarattığı tedirginlik bu tür cisimleri Güneş'e doğru gönderir ve periyodik bir kuyruklu yıldız haline gelmelerini sağlar. Pek çok Oort bulutu cisminin de diskten kaynaklandığı düşünülmektedir.

Doğal uydular: Doğal uydular (ya da aylar) Güneş'in çevresinde değil de gezegenlerin, cüce gezegenlerin ya da küçük güneş sistemi cisimlerinin etrafında dolanan gök cisimleridir.

Gaz Devi: Bir yıldızı oluşturan bulutsunun içeriğinin %99’u veya daha fazlası sadece Hidrojen ve Helyum gazlarından ibarettir. Bunlar, ayrıca evrende en fazla bulunan, neredeyse tüm evreni oluşturan elementlerdir. Tipik bir yıldız oluşum bulutsusunun %24’ü Helyum, %74’ü de Hidrojen gazıdır (±  %1). Kalan çok küçük miktar ise, bildiğimiz silisyum, karbon, oksijen, azot vs. gibi elementlerdir.

Gaz devi terimi, büyük bölümü gazlardan (veya kütle çekimi sebebiyle sıvılaşmış gaz) oluşan gezegenler için kullanılır. Yaygın kabul gören modellere göre, ortaya çıkmakta olan bir yıldızı çevreleyen ve içinde gezegenlerin oluştuğu gaz ve toz diskinin yıldıza yakın iç kısımlarında ağır metaller ve kayaçlar toplanırken, hafif gazlar ve buz parçacıkları diskin dış kısımlarında toplanıp Jüpiter, Satürn gibi gaz devi gezegenleri meydana getirir.

Gezegen: Güneş'in etrafında dolanan, kendine küresel bir biçim verecek kadar kütlesi olan ve yörüngesinin yakın çevresini (doğal uyduları dışında) temizlemiş gök cisimleridir. Bilinen sekiz gezegen vardır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.

Dokuzuncu Gezegen veya Gezegen 9 (Planet Nine) güneş sisteminin dışında, farazi ve kuramsal bir dev gezegendir. Dokuzuncu gezegenin boyutu Dünya gezegeninin 10 katıdır. Bu gezegenin varlığı, Kuiper Kuşağı'ndaki Neptünötesi Cisimlerin olağandışı yörünge rotasyonundan tahmin edilmiştir.

Günberi, Günöte: Bir gezegenin Güneş'ten olan uzaklığı kendi yılı boyunca değişir. Güneş'e en çok yaklaştığı duruma günberi, en uzak olduğu duruma da günöte denir.

Küçük Güneş Sistemi Cisimleri: Gezegen ve Cüce gezegenlerden kalan ve Güneş'in etrafında dolanan gök cisimleridir.

Neptün ötesi cisim (NÖC): Güneş sisteminde bulunup ortalama yörüngesi Neptün'ün ortalama yörüngesinden daha büyük olan bütün gök cisimlerine verilen addır. Uzayın bu bölümünde kalan Kuiper kuşağı, Oort bulutu ve Dağınık disk cisimleri bu kategoridendir.

Uydu: Uydu, bir gezegenin ya da başka bir uydunun etrafında belirli bir yörüngede dönen gök cismidir. Yapay uydulardan ayırmak amacıyla doğal uydu veya tabii uydu olarak da adlandırılır.

Yıldız: Ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, yoğun ve karanlık uzayda ışık saçan, gökyüzünde bir nokta olarak görünen plazma küresidir. Bir araya toplanan yıldızların oluşturduğu gökadalar gözlemlenebilir evrenin hâkimidir. Dünya'dan çıplak gözle görülebilen yaklaşık 6 bin dolayında yıldız vardır ve Dünya'ya en yakın yıldız, aynı zamanda Dünya üzerindeki yaşamın kaynağı da olan Güneş'tir.


https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_Sistemi

5 Eylül 2019


GERİ (güneş sistemi)