Güneş Sistemindeki Bölgelerin Ötesinde (beyond solar system)

Güneş sisteminin bitip yıldızlararası uzayın başladığı nokta tam olarak tanımlanmamıştır; dış sınırlar Güneş rüzgârı ve Güneş'in kütle çekimi tarafından şekillendirilir. Güneş'in kütle çekimsel etkisinin, etkin alanının bin kat daha ötesine uzandığına inanılır.

Gündurgun (Heliopause): Günküre (güneş sisteminin içine yaklaşık 100 AB kadar giren seyrek bir atmosfer) iki ayrı bölgeye ayrılır. Güneş rüzgârı azami hızıyla Plüton'un yörüngesinin üç katı uzaklığa yani yaklaşık 95 AB (Astronomik Birim) öteye kadar uzanır. Bu bölgenin kıyısı Güneş rüzgârının yıldızlararası ortamdan gelen rüzgârlarla çarpıştığı noktadır. Günkürenin dış sınırına gündurgun adı verilir; bu bölge Güneş rüzgârının tamamen sona erdiği ve yıldızlararası uzayın başladığı noktadır.

Günkürenin dış kenarının şekli, hem yıldızlararası ortam ile olan etkileşimlerin akışkanlar dinamiğine göre hem de güneye doğru yönelen Güneş'in magnetik alanıyla belirlenir. Örneğin, kuzey yarıkürede, güney yarıküreye göre 9 AB daha öteye uzanır. Gündurgunun ötesinde yaklaşık 230 AB'nde Güneş'in Samanyolu içinde yol alırken geride bıraktığı plazma dalgası bulunur.

Henüz gündurgunun ötesine hiçbir uzay aracı geçmemiştir bu nedenle de yerel yıldızlararası uzayın koşullarını kesin olarak bilmek mümkün değildir. Günkürenin güneş sistemini kozmik ışınlardan nasıl koruduğu tam olarak anlaşılamamıştır.

Oort bulutu: Oort bulutunun (varsayımsal) bir trilyon kadar buz gök cisminden oluştuğu ve tüm uzun periyotlu kuyruklu yıldızların doğduğu yer olduğuna inanılır. Oort bulutu, güneş sistemini 50 AB'den çevrelemeye başlayarak kabaca 1 ışık yılı, 50 000 AB uzaklığa kadar yayılan ve 100.000 AB'e kadar (1.8 ışıkyılı) uzanması olası olan büyük bir kütledir.

Oort bulutunun dış gezegenlerle olan kütleçekimsel etkileşimler sonucunda iç güneş sisteminden dışarı doğru atılmış gök cisimlerinden oluştuğuna inanılır. Oort bulutu gök cisimleri çok yavaş hareket eder ve çarpışmalar, geçen bir yıldızın kütleçekimsel etkileri ya da galaktik gelgit gibi sık rastlanmayan olaylardan etkilenir.


Sanatçı gözüyle Kuiper kuşağı ve varsayımsal Oort bulutu


https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_Sistemi

7 Eylül 2019


GERİ (güneş sistemi)
GERİ (astrofizik)