Güneş Sisteminin Samanyolu İçindeki Yeri (solar system's location in the milky way)

Güneş sistemi, yaklaşık 100 000 ışık yılı çapında olan ve içinde 200 milyar civarında yıldız barındıran Samanyolu gökadasında yer alır. Güneş, Samanyolu’nun Orion kolu olarak bilinen dış spiral kollarından birinin içindedir. Güneş’in gökada merkezinden uzaklığı ~30 000 ışık yılı ve gökada içindeki hızı ~220 km/s’dir; tam bir turu her 225–250 milyon yılda bir tamamlar. Bu tur güneş sisteminin gökadasal yılı olarak bilinir.

Güneş sisteminin gökada içindeki konumu, Dünya üzerinde yaşamın oluşmasında büyük olasılıkla etken olmuştur. Yörüngesi hemen hemen daireseldir ve kabaca spiral kollarla aynı hıza sahiptir; çok nadiren spiral kolların içinden geçer. Spiral kollar potansiyel olarak tehlikeli olan süpernovaların daha yoğun olarak bulunduğu bir bölge olduğu için, bu özellik Dünya üzerinde yaşamın oluşabilmesi için çok uzun süreli yıldızlararası kararlılık periyotları sağlamıştır.

Güneş sistemi gök ada merkezinin yıldızlarla dolu ortamından da uzaktadır. Merkezde, yakındaki yıldızlardan gelen kütle çekimsel etkiler Oort bulutunda bulunan gök cisimlerini rahatsız edebilir ve iç güneş sistemine birçok kuyruklu yıldız gönderebilirdi. Bu da Dünya üzerindeki yaşamı sona erdirecek potansiyeli olan çarpışmalara neden olabilirdi. Gökada merkezinin yoğun ışıması da karmaşık yaşamın gelişmesini engelleyebilirdi.


Güneşin Samanyolu içindeki konumunun şeması (açılar galaktik koordinat sistemindeki boylamları temsil eder)


https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_Sistemi
https://en.wikipedia.org/wiki/Milky_Way

7 Eylül 2019


GERİ (güneş sistemi)
GERİ (astrofizik)