İç Güneş Sistemi (inner solar system)

İç güneş sistemi, dört Yer benzeri gezegenden ve asteroit kuşağından oluşur. Eskiden bu bölgeye iç uzay, asteroit kuşağının ötesindeki bölgeye de dış uzay denmekteydi.

Dört iç gezegen yoğun kayaç bir yapıya sahiptir. Doğal uyduları ya çok azdır ya da hiç yoktur. Gezegen halkaları bulunmaz. Yüksek ergime noktasına sahip olan minerallerden oluşmuştur. Silikatlar katı taşküreyi ve yarı akışkan mantoyu oluşturur. Demir ve nikel gibi metaller ise gezegenlerin çekirdeğini oluşturur. İç gezegenlerden üçünün (Venüs, Dünya ve Mars) önemli birer atmosferi vardır. Hepsinde gök taşlarının oluşturduğu kraterler ve yanardağlar ile yarık vadiler gibi tektonik yüzey şekilleri bulunur.

Merkür, Güneş'e en yakın ve en küçük (0.055 Dünya kütlesi) gezegendir. Gök taşı kraterlerinden başka bilinen tek jeolojik özelliği; büyük bir olasılıkla oluşumunun başlarında geçirdiği büzülme döneminde oluşmuş olan "kırışıklık sırtları"dır. Uydu sayısı: 0.

Venüs, boyut olarak Dünya'ya yakındır (0.815 Dünya kütlesi) ve Dünya'ya benzer şekilde demir çekirdeğin çevresinde kalın silikat bir mantosu, önemli seviyelerde bir atmosferi vardır, ayrıca iç jeolojik etkinliğin varlığına dair kanıtlar mevcuttur. Uydu sayısı: 0.

Dünya, iç gezegenlerin içinde en büyük ve en yoğun olandır. Jeolojik etkinliğinin devam ettiği ve üzerinde yaşam olduğu bilinen tek gezegendir. Sıvı su küresi (hidrosfer) Yer benzeri gezegenler arasında eşsizdir ve levha hareketlerinin gözlemlendiği tek gezegendir. Uydu sayısı: 1.

Mars, Dünya ve Venüs'ten küçüktür (0,107 Dünya kütlesi). Çoğunlukla karbon dioksitten oluşan önemli bir atmosferi vardır. Uydu sayısı: 2.

Asteroitler, asıl olarak kaya ve uçucu olmayan minerallerden oluşan küçük, güneş sistemi gök cisimleridir. Ana asteroit kuşağı Mars ile Jüpiter arasında, Güneş'ten 2,3 ile 3,3 AB (Astronomik Birim) uzaklıktadır.

İç gezegenler. Soldan sağa: Merkür, Venüs, Dünya ve Mars (boyutlar ölçeklidir.)


https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_Sistemi

6 Eylül 2019


GERİ (güneş sistemi)
GERİ (astrofizik)