Güneş Sisteminin Yapısı (structure of the solar system)

Güneş sisteminin asıl bileşeni, sistemin bilinen kütlesinin % 99,86'sını oluşturan Güneş'tir, kalan kütlesinin % 90'ından fazlasını da Jüpiter ve Satürn oluşturur.

Güneş etrafında dolanan büyük gök cisimlerinin çoğu Dünya'nın yörüngesinin tutulum adı verilen düzleminde bulunur. Gezegenler tutuluma çok yakın bulunurken kuyruklu yıldızlar ve Kuiper kuşağı gök cisimleri tutulum çemberi ile büyük açılar yapar.

Gezegenlerin hepsi ve diğer gök cisimlerinin çoğu, Güneş'in kuzey kutbunun üzerindeki bir noktasından bakıldığında, Güneş'in çevresindeki yörüngede saat yönünün tersinde dolanmaktadırlar. Ancak Halley kuyruklu yıldızı gibi istisnalar bulunur.

Gök cisimleri Güneş'in çevresinde Kepler yasalarına uygun olarak devinir. Her gök cismi, odak noktalarından birinde Güneş'in bulunduğu yaklaşık elips bir yörünge üzerinde hareket eder. Güneş'e daha yakın olan gök cisimleri daha hızlı hareket eder. Gezegenlerin yörüngeleri hemen hemen daireseldir ama birçok kuyruklu yıldız, asteroit ve kuiper kuşağı gök cisimleri oldukça dar eliptik yörüngeler izler.

Güneş sistemi gösterimlerinde çok büyük uzaklıkları tasvir etme zorldur, bu nedenle yörüngeler genellikle eşit uzaklıkta gösterilir. Gerçekte, birkaç istisna dışında bir gezegen ya da kuşağın Güneş'e olan uzaklığı arttıkça bir önceki yörünge ile olan uzaklığı da büyür. Örneğin Venüs, Merkür'den 0.33 AB (Astronomik Birim) daha dışarıda, Satürn ise Jüpiter'den 4.3 AB daha uzaktadır. Neptün de Uranüs'ten 10.5 AB daha uzakta bulunur. Bu yörünge uzaklıkları arasında bağıntı kurmaya çalışan Titius-Bode yasası gibi bazı girişimler olmuş ama kabul gören bir teori çıkmamıştır.


Güneş sisteminde bulunan gök cisimlerinin yörüngeleri (ölçekli)


https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_Sistemi


6 Eylül 2019


GERİ (güneş sistemi)
GERİ (astrofizik)