Politika, Bilim ve Teknoloji (politics, science and technology)


Politika

Akademik özgürlük

Dijital bölünme

Kanıta-dayalı politika

Faktör 10

Bilimin finansmanı

Bilim politikası

Bilim politikası tarih

Bilim politikası bilimi

Bilimin siyasallaşması

Bilimin düzenlenmesi

Araştırma etiği

Bilim ve kültür hakkı

Sosyo-bilimsel sorunlar

Teknoloji değerlendirmesi

Teknoloji politikası

Geçiş yönetimi


Politika, kararlara rehberlik etmek ve rasyonel sonuçlara ulaşmak için planlanmış bir ilkeler sistemidir. Bir politika, bir niyet beyanıdır ve bir prosedür veya protokol olarak uygulanır. Politikalar genellikle bir organizasyon içindeki bir yönetim organı tarafından benimsenir.

Politikalar hem subjektif (öznel) hem de objektif (nesnel) karar almaya yardımcı olabilir. Öznel karar vermede kullanılan politikalar, genellikle üst yönetime, bir dizi faktörün göreceli değerlerine dayanması gereken kararlarda yardımcı olur ve sonuç olarak genellikle nesnel olarak test edilmesi zordur (örneğin, iş-yaşam dengesi politikası gibi). Bunun aksine, nesnel karar vermeye yardımcı olacak politikalar genellikle doğası gereği işler ve nesnel olarak test edilebilir (örneğin, şifre politikası gibi).

Siyaset biliminde, politika döngüsü, bir politika maddesinin gelişimini analiz etmek için kullanılan bir araçtır. ‘Stajyer yaklaşım’, ‘sezgisel yaklaşım’ veya ‘aşamalı yaklaşım’ olarak da ifade edilebilir. Dolayısıyla bu, politikanın nasıl yaratıldığının gerçek realitesi değil, genel bir kuraldır; ancak siyaset bilimcilerin genel olarak politikaya nasıl baktıklarında etkili olmuştur. Bu yorum Harold Lasswell'in çalışmasından bir teori olarak geliştirilmiştir.

Bilim politikası, kamu yararına en iyi şekilde hizmet etme hedefine doğru bilimin yürütülmesi için kaynakların tahsisi ile ilgilidir. Konular arasında bilimin finansmanı, bilim adamlarının kariyeri ve ticari ürün geliştirmeyi, rekabeti, ekonomik büyümeyi ve ekonomik gelişmeyi teşvik etmek için bilimsel keşiflerin teknolojik yeniliğe dönüştürülmesi gibi konular yeralır.

Bilim politikası, bilgi üretimine ve bilgi ağlarının rolüne, işbirliğine ve uzmanlık, ekipman ve bilginin karmaşık dağılımlarına odaklanır. Yeni ve yenilikçi bilim ve mühendislik fikirleri üretmenin proseslerini ve örgütsel bağlamını anlamak, bilim politikasının temel ilgi alanlarından biridir. Bilim politikası konuları arasında silah geliştirme, sağlık hizmetleri ve çevresel izleme yeralır.

Bilgi döngüsü; bilim-politika etkileşiminin idealist bir kavramsal modeli

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Policy
https://en.wikipedia.org/wiki/Science_policy

10 Nisan 2021


GERİ (bilim)
GERİ (bilim, teknoloji)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)