Bilim Politikası (science policy)

Bilim politikası kaynakların, bilimin kamu yararına en iyi şekilde hizmet etme hedefine yönelik olarak yürütülmesi için tahsis edilmesiyle ilgilidir.

Konular arasında bilimin finansmanı, bilim adamlarının kariyerleri, ticari ürün geliştirme, rekabet gücü, ekonomik büyüme ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için bilimsel keşiflerin teknolojik yeniliklere dönüştürülmesi yer almaktadır.

Bilim politikası, bilgi üretimi ve bilgi ağlarının rolü, işbirlikleri ve uzmanlık, ekipman ve bilginin (know-how) karmaşık dağılımlarına odaklanır. Yeni ve yenilikçi bilim ve mühendislik fikirleri üretmenin yollarınıi ve örgütsel bağlamını anlamak, bilim politikasının temel ilgi alanlarından biridir. Bilim politikası konuları arasında silah geliştirme, sağlık hizmetleri ve çevresel izleme yer almaktadır.

Bu nedenle bilim politikası, bilimi içeren konuların tüm alanıyla ilgilenir. Büyük ve karmaşık bir faktörler ağı, devlet bilimi politika yapıcılarını, özel firmaları (hem ulusal hem de çok uluslu firmalar dahil), sosyal hareketleri, medyayı, sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri ve diğer araştırma kurumlarını içeren bilim ve mühendisliğin gelişimini etkiler.

Bilim politikası, firmaların ve araştırma kurumlarının küresel operasyonlarının yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarının işbirlikçi ağları ve bilimsel araştırmanın doğası gereği giderek daha uluslararası hale geliyor.


Bilgi döngüsü; bilim-politika etkileşiminin idealist bir kavramsal modeli (http://www.coastalwiki.org/wiki/Science-Policy_Interaction)

IPBES organlarıı ve uzman grupların fonksiyonları; toplantı ortamında tanımlanan farklı organların ve uzman gruplarının yapısı (https://www.researchgate.net/publication/333223699)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Science_policy

18 Eylül 2021

 

GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)
GERİ (politika)