Bilimin Finansmanı (funding of science) (funding of science)

Araştırma finansmanı, genel olarak doğa bilimleri, teknoloji ve sosyal bilimler alanlarındaki bilimsel araştırmalara yönelik her türlü finansmanı kapsayan bir terimdir. Bu terim genellikle, potansiyel araştırma projelerinin değerlendirildiği ve yalnızca en umut vericilerin fon aldığı rekabetçi bir yolla elde edilen fonu ifade eder.

Araştırma fonlarının çoğu iki ana kaynaktan, şirketlerden ve hükümetten sağlanır. Bunlardan birincisi araştırma ve geliştirme departmanları aracılığıyla, diğeri genellikle araştırma konseyleri olarak bilinen, üniversiteler ve uzmanlaşmış devlet kurumları aracılığıyla gerçekleştirilir;. Daha az miktarda bilimsel araştırma, özellikle kanser, sıtma ve AIDS gibi hastalıklar için tedaviler geliştirmekle ilgili olarak hayır kurumlarınca finanse edilmektedir.

OECD'ye göre, bilimsel ve teknik alanlardaki araştırma ve geliştirmenin %60'ından fazlası sanayi, %20’si üniversiteler ve ve %10'u hükümet tarafından yürütülmektedir.

Nispeten, Portekiz ve Meksika gibi daha az gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) sahip ülkelerde, endüstri katkısı önemli ölçüde daha düşüktür. Bazı endüstrilerdeki devlet finansman oranı daha yüksek olup sosyal bilimler ve beşeri bilimlerdeki araştırmalara hakimdir.


Federal araştırmada eğilimler, FY 1970-2012 (FY: fiscal year; mali yıl) (https://www.bu.edu/articles/2015/funding-for-scientific-research/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Funding_of_science

18 Eylül 2021

 

GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)
GERİ (politika)