Kanıta-Dayalı Politika (evidence-based policy)

Kanıta-dayalı politika (EBP), politika kararlarının titizlikle oluşturulmuş objektif kanıtlara dayanması veya bu kanıtlar tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini öne süren bir kamu politikası fikridir (burada ima edilen karşıtlık, ideolojiye veya ‘sağduyuya’ dayalı politika yapımıdır). Ayrıca bilimsel kanıtların kararları bilgilendirmek için parça parça, manipüle edilmiş veya keyfi bir şekilde değil, titizlikle ve kapsamlı bir şekilde kullanıldığında sosyal hedeflere en iyi şekilde hizmet edildiği varsayılmaktadır.

Kanıta-dayalı politikaya yönelik hareketin kökleri, 1980 'lerde kanıta dayalı tıbbın yükselişiyle harekete geçirilen kanıta-dayalı uygulamaya yönelik daha geniş harekette yatmaktadır; ancak hâlâ tartışmalı bir fikirdir.

Politika ile ilgili bazı bilgi alanları, kantitatif araştırmalarla iyi bir şekilde sunulmamakta, bu da ilgili kanıtların toplanması için kritik kabul edilen yöntem ve araçlar hakkında tartışmalara yol açmaktadır. İyi veriler, analitik beceriler ve bilimsel bilginin kullanımına yönelik politik destek, tipik olarak kanıta dayalı bir yaklaşımın önemli unsurları olarak görülür.

Kanıta dayalı politika, on dördüncü yüzyıla kadar izlenebilmesine rağmen, daha yakın zamanda Birleşik Krallık'taki Blair Hükümeti tarafından popüler hale getirildi. Blair Hükümeti, politika oluşturma için ideolojik önderliğe dayalı karar vermeyi sona erdirmek istediklerini söyledi.


Politika prosesi (https://www.cebma.org/wp-content/uploads/Head-Evidence-based-policy.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_policy

27 Ağustos 2021

 

GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)
GERİ (politika)