Genel Rölativiteye Alternatifler; Kuantum Mekaniği (quantum mechanics)



Kuantum mekaniği (QM; ayrıca kuantum fiziği, kuantum teorisi, dalga mekanik modeli veya matris mekaniği olarak da bilinir) fizikte, doğanın özelliklerini atomik ölçekte tanımlayan temel bir teoridir.

Klasik fizik, rölativite teorisinin ve kuantum mekaniğinin formülasyonundan önce var olan fiziğin tanımını, doğanın sıradan (makroskopik) ölçekte birçok yönünü açıklar. Kuantum mekaniği, makroskopik ölçeklerde doğanın yönlerini açıklar, ancak bu tanımı küçük (atomik ve atom altı) ölçeklere genişletir.

Klasik fizikteki çoğu teori, büyük (makroskopik) ölçekte geçerli bir yaklaşım olarak kuantum mekaniğinden türetilebilir. Kuantum mekaniği klasik fizikten farklıdır; çünkü enerji, momentum, açısal momentum ve bağlı bir sistemin diğer miktarları ayrık değerlerle (kuantizasyon) sınırlıdır. Nesneler, hem partiküllerin, hem de dalgaların (dalga-parçacık ikiliği) özelliklerine sahiptir ve tam bir başlangıç koşulları seti (belirsizlik ilkesi) göz önüne alındığında, fiziksel bir miktarın ölçümden önce ne kadar doğru tahmin edilebileceğine dair sınırlar vardır.

Kuantum mekaniği, teorilerden gözlemleri açıklamaya kadar kademeli olarak ortaya çıkmıştır; Max Planck'ın 1900 yılında siyah-cisim radyasyon problemini çözümü ve Albert Einstein'ın 1905 tarihli fotoelektrik etkisini açıklayan enerji ve frekans arasındaki uyumluluk gibi.

Erken kuantum teorisi 1920'lerin ortalarında Erwin Schrödinger, Werner Heisenberg, Max Born ve diğerleri tarafından yeniden tasarlandı. Modern teori, özel olarak geliştirilmiş çeşitli matematiksel formalizm içinde formüle edilmiştir. Örneğin, bnlardan birinde, matematiksel bir fonksiyon, dalga fonksiyonu, enerjinin olasılık genliği hakkında bilgi, momentum ve bir partikülün diğer fiziksel özellikleri hakkında bilgi sağlar.

Planck sabiti (h), kuantum mekaniği teorisi boyunca ortaya çıkan, ancak Isaac Newton'un klasik fiziğine dayanmayan fiziksel bir sabittir. Plank sabitinin birimleri ya (enerji) (zaman) veya (kütle) (hız) (uzunluk) olarak ifade edilebilir; (her ikisine de eylem adı verilir). Kütle, hız veya uzunluk küçükse, bir partikülün kuantum bölgesinde olması muhtemeldir:
·         Elektronların kütlesi, protonlardan veya nötronlardan daha azdır; bu nedenle, bir atomdaki elektronların bir kuantum teorisi ile modellenmesi gerekir, ancak çekirdeği merkezdeki sabit ve klasik bir nesne olarak işlemleme seçeneği vardır.
·         Atom (tipik olarak 10-10 metre) gibi, küçük bir alanla sınırlı elektronlar kuantum etkileri sergiler.
·         Atomlar çok soğuk olduklarında çok yavaş hareket ederler. Kuantum etkileri çok düşük sıcaklıklarda ortaya çıkabilir.


Klasik fizik genellikle gündelik koşullarla ilgilidir; hızlar ışık hızından çok daha düşük ve boyutlar atomlardan çok daha büyüktür (Modern fizik genellikle yüksek hızlar ve küçük mesafelerle ilgilidir)


https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_mechanics

26 Nisan 2020


GERİ (fizik)
GERİ (modern fizik)
GERİ (gravitasyon ve görelilik)