Nedensel Dinamik Üçgenleme (causal dynamical triangulation)

Nedensel dinamik üçgenleme (CDT), Renate Loll, Jan Ambjørn and Jerzy Jurkiewicz tarafından teorileştirilmiş, Fotini Markopoulou ve Lee Smolin’nin çalışmalarıyla tanımlanmıştır.

Nedensel dinamik üçgenleme (CDT), kuantum graviteye bağımsız bir yak-laşımdır; önceden var olan herhangi bir alanı (boyutsal alan) kabul etmez, uzay-zaman dokusunun nasıl geliştiğini açıklamaya çaışır.

Birçok döngü kuantum yerçekimi teorisyeninin ev sahipliği yaptığı ‘Loops '05 konferansı’, CDT'yi derinlemesine tartışan ve teorisyenler için çok önemli bir fikir olduğunu ortaya koyan çeşitli sunumlar içeriyordu. İyi bir yarı-klasik tanımlamaya sahip olduğu için büyük ilgi uyandırdı. Büyük ölçeklerde CDT, bilinen 4 boyutlu uzay zamanı yeniden oluşturur, ancak uzay zamanı Planck ölçeğinin yakınında 2-d olarak gösterir ve sabit zaman dilimlerinde fraktal bir yapı ortaya koyar. Bu ilginç sonuçlar, Quantum Einstein Gravity adlı bir yaklaşım kullanan Lauscher ve Reuter'ın bulguları ve diğer son teorik çalışmalar ile uyumludur.

Scientific American'ın Şubat 2007 sayısında, teoriye genel bir bakış sağlayan, bazı fizikçilerin neden bu konuda heyecanlandıklarını açıklayan ve tarihsel perspektif koyan kısa bir makale çıktı.

CDT kuantum gravite faz diyagramı, bağımsız olarak değiştirilebilen iki bağlantı sabitine (κ0 ve ∆) göre çizilebilir. CDT kuantum yerçekimingraviteninin faz yapısının mevcut anlayışı, Şekildeki faz diyagramı ile gösterilmiştir.

Nedensel dinamik üçgenleme (CDT) faz diyagramı


https://en.wikipedia.org/wiki/Causal_dynamical_triangulation

24 Mart 2020


GERİ (standart model; teoriler birleşecek mi??)
GERİ (kuantum mekaniği)
GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (genel rölativiteye alternatifler)