İsimsiz Gezegenler (unnamed planets)

Gezegenler, yaratılışlarından sonra genellikle kararsızdır. Yörüngeleri diğer gezegenlerin gravitasyonal çekimiyle sürekli olarak değiştirildiği için sık sık yörünge değiştirirler. 2005 yılında, üç araştırmacı grubu bu teoriyi Solar Sistemin oluşumuna ilişkin Nice Modelini önermek için kullandı.

Geçmişte, diğer gezegenlerin gravitasyonal çekimi, Uranüs ve Neptün'ün yörüngelerini değiştirmesine ve Jüpiter ile Satürn'ün Güneş'ten daha uzağa gönderilmesine neden oldu. Jüpiter'in ayrıca dış solar sisteme dönmeden önce Güneş'e yaklaştığı da iddia ediliyor.

Nice Modeli, 2011'de kısmen çürütülene kadar doğru kabul edildi. O dönemde bazı bilim adamları, bunun doğru olması için Mars ile Jüpiter arasında beşinci bir gezegen olması gerektiğini söylediler. Bununla birlikte, gezegenin muhtemelen Satürn veya Jüpiter'in gravitasyonal çekimleriyle Solar Sistemin dışına fırlatıldığını da eklediler. 2015 yılında, diğer bilim adamları, iç gezegenlerin (Merkür, Venüs, Yer ve Mars) oluşumunu açıklamadığı için Nice Modeli'ni reddettiler.


ALMA (sağ üstte büyütülmüş kutu) ve NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopundan (resmin geri kalanı) alınan veriler kullanılarak genç yıldız HL Tauri ve çevresinin birleşik görüntüsü (ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/NASA/ESA)

 

https://listverse.com/2019/04/09/10-hypothetical-planets-that-could-exist-in-our-solar-system/

20 Mart 2023

 

GERİ (varsayımsal gezegenler)