Kompozit Partiküller (composite particles)


Bileşik Partiküller
Kuramsal baryonlar
Kuramsal mezonlar
Diğer partiküller


Bileşik atomaltı partiküller (protonlar veya çekirdeklerde olduğu gibi), iki veya daha fazla temel partikülün bağlı halleridir. Örneğin, bir proton iki yukarı kuark ve bir aşağı kuarktan oluşurken, helyum-4 çekirdeği iki proton ve iki nötron içerir. Nötronda iki aşağı kuark ve bir yukarı kuark bulunur. Bileşik partiküller tüm hadronları kapsar; bunlar baryonlar (protonlar ve nötronlar gibi) ve mezonlardır (pionlar ve kaonlar gibi).

Atomaltı partiküller, atomdan daha küçük olan partiküller olarak tanımlanır; bu partikülleri ve etkileşimlerini partikül fiziği ve nükleer fizik inceler. Atomaltı partiküller iki tiptir:
·         Temel partiküller
·         Bileşik (kompozit) partiküller

Partiküller ve kuvvetler birleşerek kompozit partiküller ve birleşik kuvvetleri oluştururlar.

Partiküllerin sınıflandırılması ve temel partiküller ve bileşik partiküllerin içerdiği partikül türleri


l Fiziği
Temel partiküller, bileşik partiküller ve kuvvetler

Özel relativitede (fizikte özel relativite, uzay ve zaman arasındaki bağımlılığa ilişkin fiziksel teorinin deneysel olarak doğrulanmasıdır), hareketsiz haldeki bir partikülün kütlesi kütle x ışık hızının karesine (E = m.c2) eşittir; yani, kütle enerji açısından veya enerji kütle açısından ifade edilebilir. Bir partikül bir referans frame sahipse (referans bir frame, soyut bir koordinat sistemi ve fiziksel referans noktalarından oluşur) hareketsizdir; dolayısıyla pozitif bir hareketsiz kütleye sahiptir; buna ‘masif’ denir.

Tüm bileşik partiküller masiftit. Bayonlar (‘ağır’ demek), mezonlardan (‘orta derecede’ demek) daha büyük kütleye sahiptir; her ikisi de leptonlardan (‘hafif ağırlıklı’ demek) daha ağırdır. Fakat en ağır lepton (tau partiküller), baryonların iki en hafif çeşnisinden (çekirdek partikülleri) daha ağırdır. Bir elektrik yükü taşıyan herhangi bir partikül ise masiftir. Tüm kütlesiz partiküller (değişmeyen kütleleri sıfırdır) temeldir; bunlar foton ve gluondur.


13 Ekim 2019


GERİ (astrofizik)
GERİ (evren, evrendeki dünya)
GERİ (partikül fiziği)