Pomeron (pomeron)

Fizikte, pomeron, 1961'de kabul edilen bir Regge yörüngesidir (artan spinli bir partiküller ailesi). Yüksek enerjilerde hadronik çarpışmaların yavaşça yükselen kesitini açıklamayı amaçlar. Adını, Isaak Pomeranchuk’dan almıştır. Pomeronun tanımlanması ve özelliklerinin öngörülmesi, Regge güçlü etkileşim fenomenolojisi teorisinin önemli bir başarısıydı.

Pomeron hipotezinin bir sonucu, proton-proton ve proton-antiproton saçılma kesitlerinin yüksek enerjilerde eşit olması gerektiğidir. Pomeranchuk teoreminin modern yorumu, pomeronun korunmuş hiçbir yükü olmadığı yönündedir; bu yörüngedeki partiküller, vakumun kuantum sayılarına sahiptir.

Pomeron yük taşımaz. Elektrik yükünün yokluğu, pomeron değişiminin Cherenkov radyasyonunun normal duşuna yol açmadığını belirtirken, renk yükünün olmaması bu tür olayların piyonları yaymadığı anlamına gelir. Bu deneysel gözlem ile uyumludur. Yüksek enerjili proton-proton ve proton-antiproton çarpışmalarında, pomeronların değiştirildiğine inanıldığı düşünüldüğünde, bir hızlılık boşluğu sıklıkla gözlenir: Bu, dışarı çıkan partiküllerin tespit edilmediği geniş bir açısal bölgedir.

Pomeronun difraksiyon (kırınım) ve saçılma olaylarındaki davranışına tipik iki örnek ‘sert tek difraksiyon’ ve ‘sert çift saçılma’ çizimleriyle gösterilebilir.

Sert tek difraksiyonda, diğer partiküller Pomeron ile esnek olmayan saçılmalara maruz kalırken, bir partikül bozunmadan yoluna devam eder ve bazı sert nesnelerin (jetler, W/Z, J/y  veya masif kuarklar) yanı sıra yumuşak temelli bir olayla bölünür.

Sert çift pomeronda, dedektörde hala sert cisimler belirirken her iki partikül de bozunmadan devam eder (Pomeron, başka bir Pomeron ile elastik olmayan saçılmaya uğrar)

(a) Sert tek difraksiyon, (b) sert çift pomeron


11 Aralık 2019


GERİ (partikül fiziği)
GERİ (bileşik partiküller)
GERİ (bileşik kuramsal partiküller)