Heksakuark (hexaquark)

Partikül fiziğinde heksakuarklar büyük bir varsayımsal partiküller ailesidir, her partikül herhangi bir çeşninin altı kuark veya antikuarkını içerir. Çeşitli kombinasyonlardan herhangi birinde altı kurucu kuark, sıfır bir renk yükü verebilir; örneğin bir hexaquark, birbirine bağlı iki baryoya (bir dibaryon) benzeyen altı kuark veya üç kuark ve üç antikuark içerebilir. Bir kez oluştuğunda, dibaryonların partikül fiziğinin standartlarına göre oldukça kararlı olduğu tahmin edilmektedir.

Baryon bozunumları ve etkileşimlerini saptamak için çeşitli deneyler önerilmiştir. 1990'larda birkaç dibaryon bozunumu gözlemlenmiş, ancak onaylanmamıştır.

Tetrakuarklar ve pentakuarklar gibi, heksakuarklar da ‘orijinal çoklukuark’ veya bir baryon-baryon molekülü şeklinde bulunabilir.

Bugüne kadar gözlenen 6-kuarklı obje, hafif (u, d) kuarklardan yapılan d*(2380) dibaryonudur. 2014 yılında Jülich Research Center’da saptanan d*(2380)’ün, yaşam süresinin (10−23 saniye) 2/3'ünü kompakt bir heksakark (orijinal dibaryon) şeklinde ve 1/3’ünü bir molekül olarak sürdüren heksaquark ağırlıklı durum olduğu tahmin edilmektedir.

Dibaryon hadronik bozunum


(a) Dibayron tip bir heksakuark, (b) d*(2380) iç yapıları


11 Aralık 2019


GERİ (partikül fiziği)
GERİ (bileşik partiküller)
GERİ (bileşik kuramsal partiküller)