OJ 287 (OJ 287)

OJ 287, Yer’den 3.5 milyar ışıkyılı uzaklıkta, yaklaşık 120 yıl öncesine dayanan, kuasi-periyodik optik patlamalar üreten, bir BL Lac objesidir. En az 1887'den beri fotoğraf plakalarında görülmüş olup, ilk olarak Ohio Sky Survey çalışmaları sırasında radyo dalgaboylarında tespit edilmiştir. Bir süpermasif kara delik ikilisidir. Flaşların içsel parlaklığı, tüm Samanyolu galaksisinin ışık çıkışından daha büyük olan Güneş'in aydınlatma gücünün trilyon katından fazlasına karşılık gelir.

Optik ışık eğrisi, OJ 287'nin maksimum parlaklıkta dar bir çift tepe noktası ile 11-12 yıllık periyodik bir varyasyona sahip olduğunu göstermektedir. Bu tür bir varyasyon, onun bir ikili süpermasif kara delik olduğunu gösteriyor. Çift-patlama değişkenliğinin, her 12 yılda bir, iki kez daha büyük kara deliğin yığılma diskinden geçen daha küçük kara delikten kaynaklandığı düşünülmektedir.


OJ 287 galaksideki büyük ve küçük kara deliklerin Solar Sisteme göre karşılaştırılması

OJ287'nin VLBA (Very Long Baseline Array) ile yapılan interferometrik gözlemleri, CHIRP (Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch priors) algoritması ve Boston üniversitesinden bir grup tarafından başka bir algoritma ile çözüldü. OJ287, Olay Ufku Teleskopun hedef adayıdır, aynı teleskopla 2017’de 3C279 gözlenmişti

 

https://en.wikipedia.org/wiki/OJ_287

17 Eylül 2022

 

GERİ (kara delikler)