Kara Delik (black hole)


Kara Delik

Kara Deliklerin Gözlemi
Kara DeliklerinTarihçesi
Kara Deliklerin Oluşumu
Kara Deliklerin Özellikleri
Kara Deliklerin Sınıflandırılması


Kara deliklerin varlığı John Michell ve Pierre-Simon Laplace tarafından, birbirlerinden habersiz olarak, daha 18. yüzyılda göz önünde bulundurulmuştur. O zamanlar düşünülen, kaçış hızı ışık hızından daha fazla olabilecek, yani ışığın çekimlerinin etkisinden kaçamayacağı kozmik cisimlerin varlığıydı. Işığın kara delikçe çekilmesi olgusunda, bir güçten ziyade, Einstein dengelenmesi, kızıla kayma veya çekimsel kızıla kayma gibi adlarla belirtilen, ışığın (fotonların) çekim alanları etkisiyle maruz kaldığı bir değişim söz konusudur.

Çekim alanı etkisiyle oluşan bu dengelenme veya değişimde ışık, bir karadeliğin potansiyel kuyularından çıkmaya çalışırken enerji bütünlüğünü kaybeder. Burada, evrenin genişlemesinden, yani uzak galaksilerde gözlemlenen ve çok derin potansiyel kuyuların olmadığı bir uzay genişlemesinden kaynaklananınkine oranla biraz farklı bir kızıllaşma değişimi söz konusudur. Bu özellik de kara deliğin kara sıfatına çok uygun gelmektedir, çünkü bir kara delik ışık yayamamaktadır. Bu yüzden kara delik cisimlerinin adına kara sıfatı eklenmiştir. Bu, ışık için olduğu kadar, madde için de geçerlidir; çünkü bir kez kara delikçe çekilmeye başladıktan sonra hiçbir partikül o kara delikten kaçamamaktadır. Bu da kara deliğe delik adının verilmesini sağlamıştır.

Kara delik astrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük kozmik bir cisimdir. Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak nitelenir.

Kara deliklerin, tekillikleri dolayısıyla, üç boyutlu olmadıkları, sıfır hacimli oldukları kabul edilir. Karadeliklerin içinde zamanın yavaş aktığı veya akmadığı tahmin edilmektedir.

Kara delikler Einstein'ın genel görelilik kuramıyla tanımlanmıştır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarının kullanıldığı dolaylı gözlem teknikleriyle keşfedilmiştir. Bu teknikler aynı zamanda, bunların çevrelerinde sürüklenen oluşumları incelenme olanağını da sağlamıştır. Örneğin, bir kara deliğin potansiyel kuyusunun çok derin olması nedeniyle yakın çevresinde oluşacak yığılma diski üzerine düşen maddeler diskin çok yüksek sıcaklıklara erişmesine neden olacağından, diskin (ve dolaylı olarak kara deliğin) yayılan X-ışınlarıyla saptanmasını sağlar.

Günümüzde, kara deliklerin varlığı, ilgili bilimsel topluluğun (astrofizikçiler ve kuramsal fizikçilerden oluşan) hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmıştır.

Kara delik, çekimsel tekillik denilen bir noktaya konsantre olmuş bir kütleye sahiptir. Bu kütle kara deliğin olay ufku denilen ve söz konusu tekilliği merkez alan bir küre oluşturur. Bu küre, kara deliğin uzayda kapladığı yer olarak da düşünülebilir. Kütlesi Güneş'in kütlesine eşit olan bir kara deliğin yarıçapı sadece ~3 km. dir.

Yıldızlar arası uzaklıklar (milyonlarca km) söz konusu olduğunda, bir kara delik, herhangi bir kozmik cisim üzerinde, kendisiyle aynı kütleye sahip bir kozmik cisminkinden daha fazla bir çekim kuvveti uygulamaz; yani, kara delikleri karşı konulamaz bir kozmik aspiratör olarak düşünmemek gerekir. Örneğin Güneş’in yerinde onunla aynı kütleye sahip bir kara delik bulunsaydı, Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin yörüngelerinde herhangi bir değişim olmayacaktı.



Enformasyon Paradoksu

21. yüzyılın başından beri henüz çözülememiş temel fizik meselelerinden biri, ünlü enformasyon paradoksudur. Saçsızlık kuramı nedeniyle, kara deliklerin içine girmiş olanları a posteriori olarak saptamak mümkün değildir. Bununla birlikte kara delikten uzaktaki bir gözlemcinin bakış açısından düşünülürse, enformasyon tümüyle yok olmuş da sayılamaz; çünkü vaktiyle kara deliğe düşmüş durumda bulunan madde, ışık yılı uzaklıklar göz önünde bulundurulursa, gözlemci tarafından henüz görülebilmektedir. Şu halde kara deliği oluşturan enformasyon kayıp mıdır, değil midir?

Bir kuantum çekimi kuramının olmasını gerekli kılan bu konudaki düşünceler, kara deliğin sadece ufkuna yakın uzaya bağlı entropiyle sınırlı ve bitmiş bir niceliğin var olabileceğini öne sürmektedir. Kara deliğe düşen madde ve enerjinin her türlü entropisi göz önünde bulundurulurken Hawking ışınımı değişkenliğinden ziyade, ufuk entropisi değişkenliği daha tatminkar görünmektedir. Yine de pek çok mesele açıklığa kavuşmamış durumda ortada durmaktadır, özellikle kuantum konusunda.


https://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole#Observational_evidence
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole#History
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole#Formation_and_evolution
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole#Physical_properties


24 Haziran 2019


GERİ (astrofizik)
GERİ (evren, evrendeki dünya)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (kompakt yıldızlar)