Aydınlatma Gücü (luminosity)

Aydınlatma gücü (luminosite), ışık yayan bir nesnenin yaydığı ışıma gücü olan yayılan elektromagnetik gücün (ışık) mutlak bir ölçüsüdür.

Astronomide luminosite, bir yıldız, galaksi veya başka bir astronomik nesne tarafından zaman birimi başına yayılan toplam elektromagnetik enerji miktarıdır.

Luminosite SI birimlerinde, saniyede joule veya watt cinsinden ölçülür. Astronomide, luminosite değerleri genellikle Güneş'in aydınlatma gücü (L) olarak verilir. Luminosite, astronomik büyüklük sistemi cinsinden de verilebilir: Bir nesnenin mutlak bolometrik büyüklüğü (Mbol), toplam enerji emisyon oranının logaritmik bir ölçüsü iken, mutlak büyüklük (M), belirli bir dalga boyu aralığı içinde aydınlatma gücünün logaritmik bir ölçüsüdür.

Aksine, astronomide parlaklık (brightness) terimi genellikle bir nesnenin görünen parlaklığını, yani bir nesnenin bir gözlemciye ne kadar parlak göründüğünü ifade eder. Görünür parlaklık, hem nesnenin luminositesine hem de nesne ile gözlemci arasındaki mesafeye ve ayrıca nesneden gözlemciye giden yol boyunca herhangi bir ışık absorpsiyonuna bağlıdır. Görünür büyüklük, görünür parlaklığın logaritmik bir ölçüsüdür. Luminosite ölçüleriyle belirlenen mesafe bir şekilde belirsiz olabilir ve bu nedenle bazen luminosite mesafesi olarak adlandırılır.


Birçok yıldız için stellar aydınlatma gücünü (luminosite) sıcaklığın bir fonksiyonu olarak tanımlayan Hertzsprung-Russell diyagramı


https://en.wikipedia.org/wiki/Luminosity

24 Ağustos 2020


GERİ (yıldız)
GERİ (stellar özellikler)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)