Charon, Ay (Charon, moon)

Charon [veya (134340) Pluto I], cüce gezegen Plüton'nun bilinen beş doğal uydusundan en büyüğüdür. Ortalama yarıçapı 606 km'dir (377 mil). Charon, Pluto, Eris, Haumea, Makemake ve Gonggong'dan sonra bilinen altıncı en büyük ırans-Neptünyen Objedir. 1978'de Washington, D.C.'deki Birleşik Devletler Deniz Gözlemevi'nde, ABD Deniz Gözlemevi Flagstaff İstasyonu'nda (NOFS) çekilen fotoğraf plakaları kullanılarak keşfedildi.

Pluto'nun yarı çapına ve sekizde bir kütlesine sahip Charon, ana gövdesine kıyasla çok büyük bir aydır. Gravitasyonal etkisi öyledir ki, Plutonian sisteminin denge merkezi Plüton'un dışında yer alır ve iki cisim gelgitsel olarak birbirine kilitlenir.

Charon'un kuzey kutbunun kırmızımsı kahverengi kap’ı, yaşamın temel bileşenleri olabilecek organik makromoleküller olan tolinlerden oluşur. Bu tolinler, aydaki kriyovolkanik patlamalar tarafından salınmış olabilecek veya Plüton'un atmosferinden yörüngedeki aya 19 000 km'den (12 000 mi) fazla transfer edilmiş olabilecek metan,nitrojen ve ilgili gazlardan üretilmiş olabilir.

New Horizons uzay aracı, Pluto sistemini ziyaret eden tek sondadır, 2015 yılında Charon'a 27 000 km (17 000 mil) mesafeye kadar yaklaşmıştır.


(a) New Horizons uzay probu tarafından görüntülenen gerçek rengiyle Charon, (b) Yer, Ay ve Charon’nun boyut karşılaştırması

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Charon_(moon)

5 Şubat 2023

 

GERİ (güneş sistemi tablo-2)