Gonggong (225088 gonggong)

Gonggong (resmi olarak 225088 Gonggong; geçici atama 2007 OR10), Neptün'ün ötesindeki dağınık diskin bir üyesi olan bir cüce gezegendir. Güneş'ten 34–101 astronomik birim (5.1–15.1 milyar kilometre; 3.2–9.4 milyar mil) arasında değişen oldukça eksentrik ve eğimli bir yörüngeye sahiptir. 2019 itibariyle, Güneş'e olan mesafesi 88 AU (13.2×109 km; 8.2×109 mi)'dir, bilinen en uzak altıncı solar sistem objesidir. Gonggong, Neptün tarafından tamamlanan her on yörünge için Güneş'in etrafındaki üç yörüngeyi tamamladığı, Neptün ile 3:10 yörünge rezonansındadır.

Gonggong, Temmuz 2007'de Amerikalı gökbilimciler Megan Schwamb, Michael Brown ve David Rabinowitz tarafından Palomar Observatory'de keşfedildi ve keşif Ocak 2009'da açıklandı.

Yaklaşık 1230 km (760 mil) çapında olan Gonggong, Plüton'un ayı Charon'un boyutundadır ve bilinen en büyük beşinci trans-Neptün objedir. Kendi gravitesi altında plastik olacak kadar masiftir, bu nedenle bir cüce gezegen olabilir.. Gonggong'un büyük kütlesi, zayıf bir metan atmosferinin tutulmasını mümkün kılar, ancak böyle bir atmosfer yavaş yavaş uzaya kaçar.

Gonggong adını, kaos, sel ve Yer’in eğiminden sorumlu bir Çin su tanrısı olan Gònggōng'dan almıştır.

Gonggong kırmızıdır, bu renk yüzeyinde tholin adı verilen organik bileşiklerin varlığından dolayı olabilir. Yüzeyinde, uzak geçmişte kısa bir kriyovolkanik aktivite dönemine işaret eden su buzu da bulunur. (Kriyovolkanizma, bir kriyovolkan prosesidir; kriyovalkan, su, amonyak veya metan gibi uçucu maddeleri donma noktalarında veya altında olan aşırı soğuk bir ortama püskürten bir yanardağ türüdür.)

Yaklaşık 22 saatlik bir dönüş periyodu ile Gonggong, tipik olarak 12 saatten daha kısa periyotlara sahip olan diğer Neptün-ötesi onjelere kıyasla daha yavaş döner. Gonggong'un yavaş dönüşüne, Xiangliu adlı doğal uydusundan gelen gelgit kuvvetleri neden olmuş olabilir.


(a) Gonggong’nın kırmızı yüzeyinin tanımlandığı artistik bir görünümü, (b) Gonggong, Dünya ve Ay’ın karşılaştırılması.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/225088_Gonggong

8 Nisan 2022

 

GERİ (solar sistem)
GERİ (gezegen cüce)
GERİ (cüce gezegenler, genel)