Büyük Sıçrama (big bounce)

Büyük Sıçrama (Bounce), bilinen evrenin kökeni için varsayımsal kozmolojik bir modeldir. Başlangıçta, ilk kozmolojik olayın önceki bir evrenin çöküşünün sonucu olduğu Big Bang'in döngüsel modelinin veya salınımlı evren yorumunun bir aşaması olarak önerildi. 1980'lerin başında, evrenin büyük-ölçekli yapısını ortaya koyan gözlemlerdeki ilerlemelerden kaynaklanan ufuk sorununa bir çözüm olarak enflasyon teorisi ortaya çıktıktan sonra, ciddi bir değerlendirmeden uzaklaştı.

2000'li yılların başlarında bazı teorisyenler enflasyonun, çeşitli parametrelerinin herhangi bir gözleme uyacak şekilde ayarlanabilmesi, böylece gözlemlenebilir evrenin özelliklerinin bir şans meselesi olması açısından sorunlu ve değiştirilemez olduğu bulunmuştur. Büyük Sıçrama da dahil olmak üzere alternatif resimler, ufuk sorununa tahmin edilebilir ve değiştirilebilir olası bir çözüm sağlayabilir, konu 2017 itibariyle aktif olarak araştırılmaktadır.

Büyük Sıçrama kavramı, Büyük Patlama'yı bir daralma dönemini takip eden bir genişleme döneminin başlangıcı olarak tasavvur eder. Bu görüşe göre, Big Crunch'ın (Big Crunch, evrenin nihai kaderi için varsayımsal bir senaryo) ardından Big Bang'den veya daha basit bir şekilde Big Bounce'dan bahsedilebilir. Bu, sonsuz bir evren dizisinde herhangi bir noktada yaşayabileceğimizi veya tersine mevcut evrenin ilk yinelemesi olabileceğini düşündürür. Bununla birlikte, ‘ilkel atomun hipotezi’ olarak kabul edilen ‘sıçramalar arasındaki’ aralık fazının koşulu tam olumsallık olarak alınırsa, bu tür bir sıralama anlamsız olabilir, çünkü bu koşul her durumda zamanda bir tekilliği temsil edebilir, eğer böyle bir süreklilik varsa. dönüş mutlak ve ayrımsızdı.

Büyük Sıçramanın kuantum teorisinin arkasındaki ana fikir, yoğunluk sonsuza yaklaştıkça kuantum köpüğünün davranışının değişmesidir (kuantum köpüğü, kuantum mekaniği nedeniyle çok küçük ölçeklerde uzay-zamanın teorik bir kuantum dalgalanmasıdır).

Bir vakumdaki ışığın hızı da dahil olmak üzere tüm temel fiziksel sabitlerin, bir Big Crunch sırasında, özellikle ölçümün asla mümkün olamayacağından daha küçük bir zaman aralığında (bir birim Planck zamanı, kabaca 10-43 saniye) sabit kalması gerekmez.


Çok erken evrende bir "büyük sıçrama"nın standart kozmolojik modele sorunsuz bir şekilde katıldığı iki olası senaryo; Model I (Mark Israelt ve Nathan Rosen'den dolayı), sıçramada Planck boyutu ℓPl ve yoğunluk ρPl ile karakterize edilirken (kuantum kozmolojisindeki tipik modeller), Model II'de ρv ≈ 10−18ρPl vardır, bu da gerekli 1014 GeV'lik bir enerjiye karşılık gelir; bu, enflasyon sonunda kuarklara ve leptonlara dönüşeceği varsayılan X-bozonlarının üretimi için gereklidir. (James Overduin)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bounce

16 Ekim 2022

 

GERİ (kara delikler)