Kozmik Enflasyon (cosmic inflation)

Fiziksel kozmolojide kozmik enflasyon (kozmolojik enflasyon veya enflasyon), erken evrendeki uzayın eksponensiyal genişlemesi teorisidir. Enflasyonist dönem, tahmin edilen Big Bang tekilliğinden sonra 10−36 saniyeden, tekillikten sonraki 10-33 – 10−32 saniyeye kadar sürdü. Enflasyon dönemini takiben, evren genişlemeye devam etti, ancak genişleme artık hızlanmıyordu.

Kozmik enflasyon teorisi 1980'lerin başında geliştirilmiştir; kozmosun büyük ölçekli yapısının kökenini açıklar. Mikroskobik şişirici bölgedeki kuantum dalgalanmaları, kozmik boyuta büyütülmüş, Evrendeki yapının büyümesi için tohumlar haline gelmiştir.

Birçok fizikçi enflasyonun, evrenin neden her yönden (izotropik) aynı göründüğünü, kozmik mikrodalga fon radyasyonunun neden eşit olarak dağıtıldığını, neden evrenin düz olduğunu ve neden magnetik monopollerin gözlenmediğini açıkladığına inanıyor.

Enflasyondan sorumlu olan ayrıntılı partikül fiziği mekanizması bilinmemektedir. Temel enflasyonist paradigma çoğu fizikçi tarafından kabul edilmektedir, çünkü bir dizi enflasyon modeli tahmini gözlemle doğrulanmıştır. Enflasyondan sorumlu olduğu varsayılan varsayımsal alana inflaton denir.

2002 yılında, teorinin orijinal mimarlarından üçü, M.I.T.'den Alan Guth, Stanford'dan Andrei Linde ve Princeton'dan Paul Steinhardt, ‘kozmolojide enflasyon kavramının geliştirilmesi’ çalışmasıyla Dirac Ödülünü paylaştılar.


 Evrenin doğrusal genişlemesinin (skala faktörü) fonksiyonu olarak Hubble yarıçapının (kesiksiz çizgi) fiziksel boyutu; kozmolojik enflasyon sırasında Hubble yarıçapı sabittir



Evrenin tarihi; gravitasyonal dalgalarının, Büyük Patlama'dan hemen sonra ışıktan daha hızlı bir genişleme olan kozmik enflasyondan kaynaklandığı varsayılmaktadır (17 Mart 2014).



17 Nisan 2020


GERİ (varoluşun kısa tarihi)
GERİ (evren)
GERİ (evren,evrendeki dünya)
GERİ (geçmiş evren)